Roman Rozina je začel nagrajeno delo Županski kandidat Gams pisati zaradi razmišljanj o politiki kot o stvari, ki nas morda osebno niti ne zanima, se pa, 'politika zanima za nas, nam kroji življenje in nas potiska v določene smeri'. Foto: BoBo
Roman Rozina je začel nagrajeno delo Županski kandidat Gams pisati zaradi razmišljanj o politiki kot o stvari, ki nas morda osebno niti ne zanima, se pa, 'politika zanima za nas, nam kroji življenje in nas potiska v določene smeri'. Foto: BoBo
Modra ptica
Modra ptica, ki jo tretje leto podeljujejo za najboljši še neobjavljeni roman, je z 12.000 evri najzajetnejša literarna nagrada v Sloveniji. Foto: BoBo
Roman Rozina je začel nagrajeno delo Županski kandidat Gams pisati zaradi razmišljanj o politiki kot o stvari, ki nas morda osebno niti ne zanima, se pa, 'politika zanima za nas, nam kroji življenje in nas potiska v določene smeri'.
Roman Rozina se leposlovju posveča zadnjih nekaj let. Leta 2011 se je z romanom Galerija na izviru Sončne ulice uvrstil med nominirance za nagrado kresnik, leto pozneje pa izdal roman Štirje v vrsto. Foto: BoBo
Dobitnik modre ptice je Roman Rozina

Kot je zapisala žirija, avtor zgodbo izrisuje v maniri duhovite satire, s posluhom za žive like, dialog in težave. Njegov županski kandidat vzame geslo, da je politika delovanje v imenu ljudstva, zares. V svoji avtomehanični delavnici nagovori brezdelnega Dejana, naj mu vodi volilni boj. Nagrada je primerna kandidatu: generalna obnova dotrajane katrce, pa tudi mehanik Gams se obnaša, kot da bi hotel obnoviti čase, ko je bilo še mogoče verjeti, da je oblast ljudska. "Gams ni edini v tej komediji zmešnjav, katerega nameni in motivi niso povsem razvidni. V dinamično spisani zgodbi ima vsak od nastopajočih še svojo skrito osebno," je v utemeljitvi še zapisala žirija.
Pisanje knjige je pred dvema letoma spodbudilo razmišljanje o politiki kot o stvari, ki nas morda osebno niti ne zanima, se pa, kot je dejal, politika zanima za nas, nam kroji življenje in nas potiska v določene smeri. Knjiga je pisateljev odziv na vsa ta dogajanja, ki jih v največji meri sooblikuje prav politika.
Nagrajeno delo je izbrala žirija v sestavi Zdravko Duša (predsednik), Andrej Ilc, Andrej Blatnik, Nela Malečkar in Bojan Švigelj. Modra ptica, ki so jo letos podelili tretjič, po besedah Šviglja, glavnega urednika Mladinske knjige, uresničuje svoje poslanstvo. Pozornost bralcev sta pritegnili obe do zdaj nagrajeni deli, najprej roman Igranje Stanke Hrastelj, zatem mladinski roman Vinka Möderndorferja Kot v filmu.
Ker se je izkazalo dobrega pol leta, kolikor ga imajo avtorji na voljo od objave natečaja do oddaje rokopisa, premalo, so se odločili, da bodo odslej nagrado podeljevali bienalno. Naslednjič bodo tako modro ptico, ki je vredna 12.000 evrov bruto, podelili leta 2016, razpis pa bo objavljen do poletja.
V sodobni realnosti zasidrani romani
Nagrajeno delo Romana Rozine bo mogoče v roke vzeti marca, Mladinska knjiga pa bo izdala tudi vse tri nominirane romane - Izbrisana Mihe Mazzinija, Ljubezenski vrtiljak Zorana Šteinbauerja in Optimisti v nebesih Žige Valetiča. Letos so izbirali med 27 izvirnimi deli, med katerimi po besedah Duše ni bilo izrazito žanrskih besedil, kažejo pa, da gredo avtorji v svojem pisanju radi iz Slovenije bodisi v tujino bodisi v vzporedne svetove. To ne velja za nominirana dela, ki so zasidrani tu in zdaj ter se ukvarjajo s sodobno problematiko.
Roman Rozina se je sprva ukvarjal s časopisnim in televizijskim novinarstvom, pred dobrim desetletjem pa se je posvetil publicistiki. Leposlovje piše zadnjih nekaj let. Leta 2008 je izšel njegov prvenec Štiri Sneguljčice in Palček, pod naslovom Šumijo besede domače je izdal sedem kratkih zgodb, za roman Galerija na izviru Sončne ulice pa je bil leta 2011 nominiran za kresnika. Predlani je izšel še roman Štirje v vrsto.

Dobitnik modre ptice je Roman Rozina