Möderndorferjev roman Kot v filmu je spretna sodobna pisava o večnih temah. Foto: BoBo
Möderndorferjev roman Kot v filmu je spretna sodobna pisava o večnih temah. Foto: BoBo
Kot v filmu
Roman Kot v filmu je Mladinska knjiga nagradila z modro ptico, ki velja z zneskom 12.000 evrov bruto za najvišjo denarno nagrado v Sloveniji za posamezno književno delo. Foto: Mladinska knjiga

Mladinski roman, za katerega je avtor prejel drugo modro ptico, je po Ilčevih besedah zares sodoben, vendar ne v površinskem smislu. Sodoben je v tem, da pokaže bazična doživljanja in tudi težave, ki ostajajo kljub površinskim spremembam (te prinašajo raba interneta in popularna kultura) in novodobni navlaki ves čas enaki. Roman pripoveduje o 12-letnem Gašperju, ki se mora spopasti z ločitvijo staršev.

Möderndorfer si je pri pisanju knjige zadal dva cilja - opis travmatične epizode v življenju najstnika in izstop iz izključno najstniške problematike ter tematizacija časa in sodobnih socialnih razmer. Pisatelj se tokrat prvič podpisuje pod roman, ki ga namenja bralcem v najstniških letih. Ker je do zdaj pisal za najmlajše bralce, ga je bilo kar malo strah, kako se bo vse skupaj izteklo. "Samo pisanje pa mi je potrdilo, da pravzaprav ni velike razlike med pisanjem za odrasle in mladino. Oboje je zelo resno delo," je poudaril.
Sleng, ki se ga hitro posvoji
Kot pravi, gre pri vsakem pisanju za vživljanje v junake, značaje in situacije. Priznava, da mu je pisanje mladinskega dela delalo več preglavic kot običajno: "Treba se je bilo vživeti v način razmišljanja, ki sem ga že pozabil." Ko pa je vendarle odkril, kakšen bo Gašperjev značaj, kako bo čustvoval in kakšen bo v odnosu s starši in prijatelji, je ustvarjalni proces stekel. V pomoč mu je bil nečak Gašper, ki ima sicer povsem drugačno zgodbo od glavnega protagonista, je bil pa zato dragocen vir pri zbiranju fraz in besed, ki so udomačene v jeziku najstnikov. Ta jezik se izredno hitro spreminja, skorajda "na minuto", je zelo duhovit in neobvezujoč, zato ga je avtor, kot je dejal, hitro posvojil.
Modra ptica je dobra popotnica
Bojan Švigelj, glavni urednik založbe Mladinska knjiga, verjame, da se bodo mladi bralci, ki jim je roman Kot v filmu namenjen, ob branju zabavali in se iz njega tudi kaj naučili. Dodal je, da je šlo prvo delo, ovenčano z modro ptico - roman za odrasle Stanke Hrastelj Igranje - v prodajo do štirikrat bolje kot povprečen slovenski roman.