Foto: Reuters
Foto: Reuters

Čeprav jo največ ljudi pozna po takrat senzacionalnem eksponatu izpred dvajsetih let – v zgodovino britanske umetnosti se je vpisala v inštalacijo My Bed, razmetano posteljo –, so na novi razstavi Tracey Emin zbrani slike, skulpture, neonski znaki in fotografije.

Pred seboj imam še približno 30 let dela, mogoče 20 let resnih telesnih naporov, in to moram kar najbolj izkoristiti, nimam se več časa zafrkavati.

Tracey Emin

Prejokala več kot prej v vsem življenju
"Naslova sem se domislila že pred 15 leti, a ga nisem nikoli uporabila. Pred nekaj leti mi je umrla mama in prejokala sem več kot prej v celotnem življenju. Zdelo se mi je, da je zdaj primeren čas, da uporabim ta naslov,"
je pojasnila. "Ta razstava v bistvu tematizira najbolj čustvene trenutke v mojem življenju, dobre in slabe, srečo in pekel, kombinacijo globokega čustvenega brnenja, gnetenja, prebujenja – to je tempirana bomba čustev, ki sem jo nastavila v galeriji."

Ni spregovorila "šele" z #MeToo
Vseeno pa umetnica ne pristaja na poenostavljene interpretacije, češ da so nova dela – ki se dotikajo vprašanj nespečnosti, spolnosti in splava – njen odziv na razmah gibanja #MeToo in opozarjanja na spolne zlorabe. "To počnem že od nekdaj, vedno sem bila zagovornica tega, da lahko ženske povejo, kako se počutijo. Če si bila žrtev posilstva, kriči na ves glas in slišali te bodo."

"O tem govorim že zadnjih 35 let, ko ustvarjam svoja dela. Hvaležna sem za obstoj gibanj MeToo in Time's Up, saj si ženske, ki prej niso imele glasu, zdaj upajo spregovoriti. Ampak sama sem že od nekdaj govorila o teh stvareh."

Tracey Emin je bila ena izmed članic
Tracey Emin je bila ena izmed članic "mladih britanskih umetnikov" (skupine Young British Artists), ki so sceno zavzeli v devetdesetih. 55-letnica je znana po svojih provokativnih, osebnoizpovednih delih: med drugim je denimo nekoč postavila šotor in ga popisala z imeni vseh svojih ljubimcev do tistega trenutka. (Delo nosi naslov Everyone I Have Ever Slept With.) Foto: Reuters

Čas je vsakomur odmerjen
55-letna umetnica obljublja, da bo tudi v "tretjem obdobju svojega življenja", kot se je izrazila sama, nadaljevala svoje poslanstvo. "Pred seboj imam še približno 30 let dela, mogoče 20 let resnih telesnih naporov, in to moram kar najbolj izkoristiti, nimam se več časa zafrkavati."

"Ko prideš v moja leta, imaš na razpolago samo še preostanek svojega življenja, da narediš prav, nimaš več vsega življenja. Počasi se osredotočam na to, kar je zame zares pomembno." Razstava, ki se je v londonski galeriji White Cube odprla danes, bo na ogled do 7. aprila.