Sankt Peterburg je mesto baletnih legend, prav tako pa tam še vedno vlada tradicija klasičnih baletnih šol. Foto: Maribor2012 / Gene Schiavone
Sankt Peterburg je mesto baletnih legend, prav tako pa tam še vedno vlada tradicija klasičnih baletnih šol. Foto: Maribor2012 / Gene Schiavone
Obisk gostov iz Sankt Peterburga ima tudi močno gospodarsko noto: v Mariboru namreč poteka poslovna konferenca na temo razvoja odnosov med pobratenima mestoma. Foto: Zavod Maribor2012
Enega izmed gostujočih baletnikov, Antona Korsakova, so kritiki revije Dancer of Europe izbrali za plesalca leta 2005. Z baletom Mariinskega gledališča je gostoval tako po Evropi kot tudi v ZDA ter na Kitajskem in Japonskem. Foto: Mariinsko gledališče

V dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor se bo nocoj ob 19.30 začel Gala večer baletnih zvezd iz Sankt Peterburga, na katerem se bo ruski balet predstavil v vsej svoji veličini. Na ogled bodo tako klasična dela 19. in 20. stoletja kot tudi sodobne stvaritve slovitega Mariinskega gledališča.

Večer pripravlja Evropska prestolnica kulture v sodelovanju z vlado Sankt Peterburga in Ruskim centrom v Mariboru. "Kulturna prestolnica v Rusiji je Sankt Peterburg in kulturno področje, ki je tam najbolj razvito, je balet," pravi vodja mednarodnega baletnega festivala Dance Open, Ekaterina Galanova, ki je tudi sestavila program nastopa.

Poklon državi gostiteljici
Na odru bodo zaživele koreografije mojstrov, kot so Marius Petipa, Mikhail Fokin, Georgij Melitonovič Balančivadze (George Balanchine) in Leonid Lavrovski - hkrati pa so gostje hoteli predstaviti sodobni ruski balet, med drugim odlomek iz dela umetniškega vodje mariborskega Baleta Edwarda Cluga Radio and Juliet; odplesala ga bosta Denis in Anastasija Matvienko.

Revija zvezdnikov
Poleg Matvienkov bodo nocoj plesale vse večje zvezde Mariinskega gledališča: Anton Korsakov, Sofija Gumerova, Darja Pavlenko, Anastasija Kolegova, Igor Kolb, Ekaterina Osmolkina, Maksim Zjuzin, Elena Elseeva, Danila Korsuncev in Jana Selina. "Pripeljali smo naše najboljše umetnike, tiste, ki so ob nastopih po vsem svetu deležni najbolj gromkih aplavzov," je poudarila Galanova.

Darja Pavlenko in Anton Korsakov bosta v torek tudi vodila mojstrski razred za učence mariborske baletne šole. Zvečer pa bo sledil nastop opernih solistov Aleksandra Trofimova in Karine Čepurnove ob spremljavi sanktpeterburškega instrumentalnega ansambla Grad Kvartet.

Prijetno s koristnim
Obisk gostov iz Sankt Peterburga ima tudi močno gospodarsko noto, saj danes v Mariboru poteka poslovna konferenca na temo razvoja odnosov med pobratenima mestoma. Po besedah vodje ruske delegacije Aleksandra Prohorenka je Maribor za Sankt Peterburg zanimiv na različnih področjih, o konkretnih poslih pa še ni želel govoriti. Med zanimivejšimi področji je izpostavil farmacevtsko industrijo, medicinsko opremo, inovacije, proizvodnjo avtomobilskih delov in turizem, pri čemer pri slednjem pogreša predvsem boljše prometne povezave.