Fabrizio Montecchi je v Lutkovnem gledališču Ljubljana pred dvema letoma ustvaril rahločutno senčno predstavo Račka, Smrt in tulipan. V novi sezoni se vrača v LGL s senčno predstavo Virginija Volk. Foto: Miha Fras / LGL
Fabrizio Montecchi je v Lutkovnem gledališču Ljubljana pred dvema letoma ustvaril rahločutno senčno predstavo Račka, Smrt in tulipan. V novi sezoni se vrača v LGL s senčno predstavo Virginija Volk. Foto: Miha Fras / LGL
false
Režiser Jaša Koceli z mladinsko predstavo o petih prijateljih tik pred koncem gimnazije, ki imajo svojo skupino. Koceli se bo z dramaturginjo Evo Mahkovic lotil nove mladinske predstave Male kraljice. Foto: Mankica Kranjec /LGL
false
Po Zverjascu in Zverjaščku bo Jaka Ivanc režiral še eno zgodbo Julie Donaldson, Bi se gnetli na tej metli? Na fotografiji Zverjašček. Foto: Miha Fras / LGL
false
Lutkotečna Sapramiška bo po 30 letih od premiere doživela osvežitev z novo likovno in glasbeno podobo. Foto: LGL

S ponovitvami zadnje premiere performansa V zavetrju časa Mete Grgurevič in Urše Vidic v predoru pod grajskim hribom je Lutkovno gledališče Ljubljana sklenilo letošnjo gledališko sezono, sočasno pa že napovedujejo program nove sezone z 12 predstavami za otroke in mlade. Poleg novih premier bo na sporedu več kot 30 uspešnih predstav iz preteklih sezon ter ustvarjalni programi, ki otrokom in mladostnikom omogočajo aktivno spoznavanje in celostno doživljanje gledališke umetnosti.

Družbena občutljivost in sodobne tehnologije
Rdeča nit sezone 2016/2017 bodo nove tehnologije. Sodobna tehnologija omogoča umetnikom uporabo in razvoj novih izraznih orodij, s katerimi odpirajo nove horizonte in možnosti animacije, ki se bo v prihajajoči sezoni prepletala s prostorskimi videoprojekcijami, virtualnim risanjem, animacijo dronov in robotov, so napovedali v gledališču. Z robotiko, mehatroniko in novimi tehnologijami bodo z veliko mero družbene občutljivosti odpirali različna vprašanja današnjega časa.

Eksperimentalno in interdisciplinarno z BiTeatrom
Takšna eksperimentalna ustvarjanja bodo največ prostora našla v novi programski nadgradnji programa BiTeater. Ta nizkoproračunska produkcijska platforma je v zadnjih treh letih ponujala možnosti za kreativno delo mladim ustvarjalcem, zdaj pa se bo usmerila v raziskovalna in interdisciplinarna združevanja različnih polj umetnosti z namenom iskanja novih uprizoritvenih možnosti na področju lutkovnega gledališča.

Septembra bo potekal tudi mednarodni lutkovni festival Lutke, ki ljubljanski kulturni prostor vsaki dve leti obogati z izvirno, kakovostno in raznoliko mednarodno produkcijo lutkovnega gledališča, gledališča objekta in vizualnega gledališča.

Tajno s Pingoclavulusom
Novo gledališko sezono bo septembra uvedla koprodukcijska predstava z Gledališčem Koper Vihar Williama Shakespearja v režiji Jake Ivanca. Oktobra bo premierno uprizorjena dramska predstava Tajno društvo PGC, ki jo je po otroški klasiki Antona Ingoliča iz leta 1958 o dogodivščinah tajnega društva Pingoclavulus oziroma PGC priredil Nebojša Pop Tasić, režiral pa jo bo Mare Bulc.

Režiser Jaka Ivanc bo na oder postavil predstavo Bi se gnetli na tej metli? škotske pisateljice Julie Donaldson in nemškega ilustratorja Axla Schefflerja, avtorjev Zverjasca in Zverjaščka, ki sta na odru LGL-ja že navduševala najmlajše. Znamenito pustolovščino Peter Pan bo Yulia Roschina postavila kot igrano pripoved s plesom in petjem. Lutkovno predstavo Karelčkove zgodbice, kratke zgodbe o zajčku Karelčku letošnje Andersenove nagrajenke Rotraut Susanne Berner, bo režiral Silvan Omerzu.

Žanrska posebnost programa bo lutkovni balet Posvetitev pomladi Igorja Stravinskega v režiji Matjaža Fariča, Miha Golob bo ustvaril avtorski projekt Akvarij. Med dramskimi predstavami za mlade načrtujejo še Male kraljice, za katerega bosta zgodbo ustvarila režiser Jaša Koceli in Eva Mahkovic, ki tako nadaljujeta ustvarjanje za mlade, ki sta ga letos v LGL-ju začrtala s problemsko predstavo Neli ni več.

Fabrizio Montecchi, ki je v LGL-ju ustvaril presunljivo poetično senčno predstavo Račka, smrt in tulipan, se tokrat vrača z Virginijo Volk po besedilu Kyo Maclear in z likovno podobo Federice Ferrari in Agnese Meroni po motivih ilustratorke Isabelle Arsenault.

Robotek v reševanju mesta iz računalniške igrice na oder
Po računalniški igrici Machinarium oblikovalskega studia Amanita bo nastala mehansko-električna lutkovna predstava Mašinerija, pod katero se bo kot režiser podpisal Zoran Petrovič. Priljubljena češka računalniška igra je v ospredje postavila malega robota, ki se je zbudil na smetišču zunaj robotskega mesta, potem ko je oblast v mestu prevzela tolpa zlobnih robotov. Ko se zave, kaj se je zgodilo, se odloči rešiti mesto, njegove prebivalce in predvsem svoje dekle.

Osvežena Sapramiška
Ob 40-letnici slikanice Sapramiška Svetlane Makarovič in 30-letnici njene premierne postavitve v režiji Naceta Simončiča bo Brane Vižintin osvežil lutkotečno predstavo z novo likovno podobo Jake Judniča in novimi glasbenimi aranžmaji Svetlane Makarovič ter Milka Lazarja.

V okviru BiTeatra bo Maja Smrekar v koprodukciji z Zavodom Aksioma in v sodelovanju s festivalom Mesto žensk zasnovala hibridni performans Maquina animalistica, v katerem bodo človeško telo nadomestile živali in stroji, Tin Grabnar pa lutkovno predstavo prostorskih projekcij in animiranih videoobjektov o deklici, ki se znajde v osrčju vojne z naslovom Nekje drugje.