Lola Arias. Foto: Cherie Birkner/Wikipedia
Lola Arias. Foto: Cherie Birkner/Wikipedia

"Delo Lole Arias, ki obsega kratke zgodbe, tanztheater, filme, instalacije, kompozicije in poezijo, pa tudi gledališče, je globoko zasidrano v kontekstu, v katerem je nastalo, hkrati pa je odločno nadnacionalno po svoji usmerjenosti in vplivu," je v utemeljitvi napisal sedemčlanski mednarodni odbor, ki podeljuje Ibsenovo nagrado za izjemne dosežke na področju gledališča.

Kot je še dodal odbor, argentinska umetnica z neposrednim vključevanjem v ustvarjalni proces tistih, katerih zgodbe pripoveduje, prevprašuje temeljna vprašanja o posedovanju, delovanju in etiki.

Njene predstave so poti, ne spomeniki
Arias je pisateljica, glasbenica, igralka, režiserka in filmska ustvarjalka. Na področju dokumentarnega gledališča deluje od leta 2007 in je razvila več kot deset predstav v sodelovanju z ljudmi, ki so preživeli posebne dogodke ali imeli zgodovinske izkušnje, so v Oslu še navedli v sporočilu za javnost.

Celotno utemeljitev nagrade in opis življenjskega dela 47-letne Lole Arias lahko preberete na uradni spletni strani.

"Arias, ki se je rodila v Argentini leta 1976, kmalu po vojaškem udaru, ki je državo pahnil v sedemletno diktaturo, se nikoli ni izogibala težkim tematikam. Njeno gledališče se osredotoča na nemoderne, zamolčane, izbrisane in marginalizirane. Prav zaradi zanimanja, pozornosti in rentgenskega pogleda na nesodobne vidike navidezno aktualnih tem je tako pomembna umetnica, ki se dotakne občinstva, ki se ukvarja z njenim delom," še piše v utemeljitvi odbora.

Mednarodna Ibsenova nagrada velja za eno najprestižnejših gledaliških nagrad na svetu. Spremlja jo denarna nagrada v vrednosti 2,5 milijona norveških kron (približno 220.000 evrov). Financira jo norveška država. Med prejšnjimi dobitniki Ibsenove nagrade so francoska gledališka ustvarjalka Ariane Mnouchkine, avtorja Jon Fosse in Peter Handke, režiser Christoph Marthaler ter nemški skladatelj in glasbenik Heiner Goebbels.