Jasna L. Vinovrski je v koreografiji Preživeti osvetlila težave migracije nasploh - predvsem na ravni reda in nadzora. Foto: Španski borci
Jasna L. Vinovrski je v koreografiji Preživeti osvetlila težave migracije nasploh - predvsem na ravni reda in nadzora. Foto: Španski borci
Prizor iz predstave Domneva
Clement Layes v predstavi Domneva raziskuje možnosti dejanj, ki niso opredeljena z zunanjimi vplivi, temveč jih spodbudijo notranji vzgibi. Foto: YouTube

Preživeti je najnovejše delo koreografinje Jasne L. Vinovrski, pod koreografijo in idejno zasnovo predstave Domneva pa se podpisuje Clement Layes. Vinovrska in Layes sta tudi vodji plesne skupine Public in Private.

iPad in telo v stanju stresa
Koreografija Preživeti osvetljuje težave migracij nasploh, predvsem na ravni reda in nadzora. Predstava raziskuje, kako pravosodni aparat, ki dandanes igra ključno vlogo pri izvajanju nadzora migracijskih procesov, vpliva na razumevanje in javni diskurz o teh procesih.

Applov tablični računalnik iPad je – kot osebni tehnološki pripomoček – skozi ustvarjalni proces predstave dobil vlogo tistega, ki nadzoruje telo nastopajočega. Postopoma stopi telo v stanje stresa, ki vztraja in se povečuje skozi celotno predstavo. Nepopustljivo poustvarjanje krhke in negotove situacije nastopajočega želi ustvariti občutek nenehne nevarnosti, so vsebino predstave povzeli v Španskih borcih.

Dinamika notranjih in zunanjih vzgibov
"Začelo se je v letu 2002 in se še ni končalo. Na začetku je bil kvartet, potem trio, ki se je spremenil v duet, ponovno postal trio in je zdaj solo. Na poti smo izgubili nekatere ljudi, ostal sem samo še jaz in vztrajam. V povprečju smo izgubili manj kot eno osebo na leto, tako da se mi zdi, da imam pred seboj vsaj še leto dni. Potem bom premislil, ali tudi jaz odstopim," je ob predstavi Domneva, ki je od premiere na festivalu Tanztage Berlin leta 2010 potovala po festivalih in odrih po vsej Evropi, zapisal Layes.

V Domnevi Layes raziskuje možnosti dejanj, ki niso opredeljena z zunanjimi vplivi, temveč jih spodbudijo notranji vzgibi. V njej se pojavlja vprašanje, kaj moramo storiti oziroma ne-storiti, da bi se pred nami odprlo polje neslutenih možnosti.

Drevišnje dogajanje, ki je plod sodelovanja ljubljanskega Goethejevega inštituta in Zavoda EN-KNAP ter spadav sklop programov Populism/Nationalism in Plesna Vesna, se začne ob 20. uri. Najprej bo na ogled predstava Preživeti, po 15-minutnem odmoru pa še Domneva.

Staying alive trailer from Jasna Layes Vinovrski on Vimeo.

Plesni predstavi Preživeti - Domneva
Plesni predstavi Preživeti - Domneva