Relikvija Euripidesa Laskaridisa: provizorični sobi, okrašeni v maniri »naredi si sam«, postavi izvajalec svoje čudno oblikovano telo pod povečevalno steklo. Laskaridis se poigrava s temami, kot sta posmehovanje in preobrazba, ki so neposredno povezane z nemiri v njegovi državi, Grčiji. Foto: Evi Fylaktou
Relikvija Euripidesa Laskaridisa: provizorični sobi, okrašeni v maniri »naredi si sam«, postavi izvajalec svoje čudno oblikovano telo pod povečevalno steklo. Laskaridis se poigrava s temami, kot sta posmehovanje in preobrazba, ki so neposredno povezane z nemiri v njegovi državi, Grčiji. Foto: Evi Fylaktou
false
Železno modra je druga predstava plesne skupine Milan Tomašik & Co. V njej se koreograf ponovno osredotoča na raziskavo ritma, ki se vzpostavlja kot posledica napetosti mišic. Foto: Fronta
false
Stranski učinki Antona Lachkyja je nadrealistična predstava, ki se odvija v mislih blodnjave ženske. Kar si zamišlja ali sanja, je tisto, kar gledalci vidimo. Foto: Fronta

Tridnevni festival bo tudi tokrat pod geslom Toliko talenta. To morate videti! gostil tuje in domače plesne predstave, namenjene obiskovalcem iz štirih držav. Pogled festivala bo letos usmerjen na telo, ki presega samo sebe, na telo, ki je brez besed zmožno oblikovati misli in jih s premiki združiti v poezijo.
Zgodba o uspehu iz "rovt"
Kot je na predstavitvi festivala povedal njegov umetniški vodja Matjaž Farič, so veseli, da jih je mesto vzelo za svoje, kar potrjuje tudi nagrada za vrhunske kulturne dosežke ob letošnjem prazniku mestne občine Murska Sobota, iz festivala pa je leta 2008 izšla tudi mreža Beyond Front@, ki jo je opazila Evropska komisija in ga izbrala kot zgodbo o uspehu.
"Gre namreč za izbrane projekte posebne komisije v okviru Evropske komisije, na podlagi katerih oblikujejo smernice za oblikovanje novih politik v evropski skupnosti. In ko se bo kateri slovenski minister v Bruslju pogovarjal o novih smernicah kulturne politike, bo poslušal tudi prakse, ki izhajajo iz Murske Sobote, ne da bi morda vedel za ta festival," je povedal Farič.
Prav zato, ker festival poteka v Murski Soboti, so v teoretski del vključili nadaljevanje razprave Ples in performans v rovtah II z letošnjega svetovnega plesnega kongresa Tanzkongress v Hannovru, pri čemer so po Faričevih besedah prav rovte odlična prispodoba za rob, saj pomembni festivali lahko potekajo tudi v majhnih mestih na robu Evrope.

Festival bo drevi v Gledališču Park odprla plesna predstava Železno modra plesalca in koreografa Milana Tomášika, ki predstavlja logično nadaljevanje in hkrati nadgradnjo predhodne Tomášikove predstave Sezona lova (2014), saj se v njej koreograf ponovno osredotoča na raziskavo ritma, ki se vzpostavlja kot posledica napetosti mišic. Telesa plesalcev bodo tudi v novi predstavi izrazna in virtuozna, vendar bodo gledalce tokrat popeljala do drugačnih razpletov. Tej bo sledila Relikvija grškega umetnika Euripidesa Laskaridisa, v kateri Laskaridis pod povečevalno steklo postavi svoje s pomočjo pene čudno oblikovano telo. Nekje med kabaretom, vaudevillom in samosvojimi koreografskimi preizpraševanji ter obilo razgrajanja se umetnik poigrava s pojmi posmehovanja in preobrazbe, ki so neposredno povezani z nemiri v njegovi državi.

Med drugim bodo na ogled še predstave V iskanju mirovanja (Still), ki temelji na improviziranih delih plesalcev Jurij Konjarja in Martina Kilvadyja. S projektom Neimenovano (Untitled) se bosta predstavila Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek, skupina Anton Lachky Company s slovaško-belgijsko zasedbo pa s predstavo Stranski učinki (Side Effects), ki jo zaznamuje izjemna in brezkompromisna telesnost. Vsem predstavam bo sledil pogovor z ustvarjalci.

Za otroke in mlade
Festival že drugo leto prinaša tudi vsebine za otroke in mladino, s čimer želijo sodobni ples približati najširšemu občinstvu. Tako bo na ogled vizualna plesno-gledališka otroška predstava Kric krac, to sem jaz!, ki temelji na risbah, na katerih so otroci risali sebe v prvih šestih letih življenja.

Predstavili se bodo dijaki Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana ter Šole za sodobni ples Ane Maletić iz Hrvaške in mladi nadarjeni plesalci z mednarodnega tekmovanja Opus 1. Začasni plesni arhiv bo na festivalu predstavil njegov ustanovitelj, kritik, publicist in zgodovinar na področju uprizoritvenih umetnosti Rok Vevar.

11. Fronta v Murski Soboti
11. Fronta v Murski Soboti