Po mnenju Oliverja Frljića je bil kot ustvarjalec za Zahod zanimiv zgolj, dokler je govoril o nekem čudnem Balkanu, ko pa je Evropo soočil z njenimi lastnimi grehi, se je začelo njegovo delo pogosto označevati kot plehko, on sam pa je postal osovražen režiser, ki zgolj poskuša šokirati. Foto: Wiener Festwochen/Alexi Pelekanos
Po mnenju Oliverja Frljića je bil kot ustvarjalec za Zahod zanimiv zgolj, dokler je govoril o nekem čudnem Balkanu, ko pa je Evropo soočil z njenimi lastnimi grehi, se je začelo njegovo delo pogosto označevati kot plehko, on sam pa je postal osovražen režiser, ki zgolj poskuša šokirati. Foto: Wiener Festwochen/Alexi Pelekanos

V MMC-jevi nagradni igri v sodelovanju s Slovenskim mladinskim gledališčem (SMG) trem izžrebancem podarjamo po dve vstopnici za ogled predstave na SMG-jevem odru v soboto, 6. maja, ob 19.30.

Kako do vstopnic?
Na e-naslov mmc-kultura@rtvslo.si pošljite odgovor na vprašanje, kateri roman je navdahnil Oliverja Frljića za predstavo Naše nasilje in vaše nasilje. Med odgovori, ki jih bomo prejeli do petka, 5. maja 2017, do 12. ure, bomo izžrebali tri dobitnike kompletov dveh vstopnic za ogled predstave. Ne pozabite pripisati svojih kontaktnih podatkov!

Predstava Naše nasilje in vaše nasilje je nastala po naročilu in v produkciji HAU Hebbel am Ufer iz Berlina ter koprodukciji z Wiener Festwochen (Dunaj), SMG-ja, Kunstfest Weimar (Weimar), Zürcher Theater Spektakel (Zürich) in Hrvatskega narodnega kazališta Ivana pl. Zajca (Reka).

Prvo premiero je doživela konec lanskega maja na Dunaju, nato sta sledili premieri v Weimarju in v Berlinu, slovenska premiera pa se je zgodila lanskega oktobra. Uprizoritve so dvignile precej prahu, predvsem na Poljskem, kjer je bila po uprizoritvi na Festivalu novih dramaturgij v mestu Bydgoszcz deležna prijave policiji. Frljićeva uprizoritev je pred tem vznemirjala tudi že v Nemčiji ter Bosni in Hercegovini. Nemce je zmotilo po njihovem mnenju preveč neposredno apeliranje na krivdo vseh prebivalcev Evrope za trpljenje beguncev, kar so označili za plehko in vsebinsko prozorno politično gledališče. V Sarajevu pa je bilo domnevno blatenje simbolov katoliške vere tisto, ki je sprožilo buren odziv.

Nedavno so se ob njeni uprizoritvi na Hrvaškem tednu drame Marulićevih dnevih pred poslopjem Hrvaškega narodnega gledališča (HNK-ja) v Splitu zbrali protestniki. "Zaradi vulgarnega žaljenja nacionalnih in verskih čustev večine hrvaških državljanov" so splitska veteranska združenja včeraj kazensko ovadila 41-letnega režiserja.


Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslovmmc-kultura@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo posredovane podatke upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.