Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu
Zastoji na cestah

Recenzije - Arhiv

Bine Debeljak: Radiografije

Beremo Bine Debeljak: Radiografije

27.4.2024

Radiografija je strokovni izraz za preiskavo z rentgenskimi in gama žarki bodisi živih bodisi neživih struktur. Večinoma gre seveda za poskuse odkrivanja nepravilnosti ali napak v ustroju opazovanega fenomena, ki navzven, s prostim očesom, niso vidne.

Razstava van Gogha v Trstu: poplava informacij zasenči potezo velikega revolucionarja umetnosti

Gledamo Razstava van Gogha v Trstu: poplava informacij zasenči potezo velikega revolucionarja umetnosti

26.4.2024

Čeprav prinaša razstava v tržaškem Muzeju Revoltella v našo bližino dela iz druge največje zbirke Vincenta van Gogha na svetu, pa žal zamudi priložnost, da ob srečanju z enim najbolj cenjenih umetnikov vseh časov vzpostavi pristno vizualno izkušnjo.

Angus Phillips, Miha Kovač: Je to knjiga?

Beremo Angus Phillips, Miha Kovač: Je to knjiga?

26.4.2024

Potem ko je bilo več desetletij bolj ali manj jasno, kaj je knjiga in kaj ne, je razvoj digitalnih in drugih tehnologij zadnjih let v naslov monografije Angusa Phillipsa in Mihe Kovača Je to knjiga? vnesel vprašaj.

Baby Reindeer: resnična zgodba o obsedenosti in zalezovanju

Ocena serije Baby Reindeer: resnična zgodba o obsedenosti in zalezovanju

24.4.2024

"Če tvoje življenje ni vredno tega imena, ti ga lahko sploh kdo uniči?" se sprašuje Donny Dunn, faliran komik, ki z morbidno fascinacijo opazuje, kako obsedena zalezovalka pronica v vse pore njegovega življenja. "Zakaj sem kar pustil, da se to dogaja?"

Državljanska vojna

Gledamo Državljanska vojna

22.4.2024

V letu predsedniških volitev v ZDA bi od distopičnega filma z naslovom Državljanska vojna verjetno pričakovali namerno karikiran portret polarizirane ameriške družbe, ki prerokuje padec demokracije. Na srečo je Alex Garland ubral težjo pot.

Denis Škofič: Tuskulum

Beremo Denis Škofič: Tuskulum

18.4.2024

Pesnik Denis Škofič se je v prvencu Sprehajalec ptic pred dobrim desetletjem poigraval z nadrealističnimi zasuki jezika, štiri leta zatem je v zbirki Seganje raziskoval različne pomene naslovnega izraza. Obe zbirki sta bili nominirani za Jenkovo nagrado.

Psihopatologija neke monarhije – Shakespearove kraljeve kronike v interpretaciji v SLG-ju Celje

Oder Psihopatologija neke monarhije – Shakespearove kraljeve kronike v interpretaciji v SLG-ju Celje

17.4.2024

Velika lakota in izbruh kuge sta temeljito pretresla Evropo 14. stoletja. Nastopila je še mala ledena doba, ki ni olajšala življenja; obstaja celo termin srednjeveška gospodarska kriza.

Alenka Koželj: Solznice

Beremo Alenka Koželj: Solznice

17.4.2024

Solznice Alenke Koželj je zbirka sedmih kratkih zgodb, katerih dolžina je predvsem odvisna od "veličine" oziroma "minornosti" dogodka, kot je v lucidni spremni besedi podčrtal Samo Krušič.

Denis Poniž: Videnja in vedenja

Beremo Denis Poniž: Videnja in vedenja

16.4.2024

Denis Poniž nas v desetih esejih zbirke Videnja in vedenja vodi po različnih temah, ki večinoma služijo kot splošna izhodišča za zavito popotovanje po spominih in sodbah subjekta slovenskega 20. stoletja.

Back to Black

Recenzija filma o Amy Winehouse Back to Black

15.4.2024

Amy Winehouse je bila unikatna, neverjetno nadarjena umetnica. Njeno prekratko življenje bi si zaslužilo iskreno, sočutno obravnavo, kakršne v življenju ni bila deležna. Zaslužilo bi si več kot Back to Black, revizionistično in banalno melodramo.

Matjaž Zorec: Večerna zora

Beremo Matjaž Zorec: Večerna zora

14.4.2024

Po daljšem premoru od v letu 2015 izdanega pesniškega prvenca Troheji je Matjaž Zorec ponudil v branje novi knjigi: prozno Fukscene in nekoliko novejšo pesniško Večerna zora.

Annie Ernaux: Dogodek in druga besedila

Beremo Annie Ernaux: Dogodek in druga besedila

12.4.2024

Annie Ernaux je neusmiljena pisateljica, obenem pa eno največjih odkritij zadnjega časa, kar se za nedavno dobitnico Nobelove nagrade in pisateljico, ki je prve zgodbe začela objavljati pred petdesetimi leti, morda sliši čudno.

Manj nadarjeni, a toliko bolj psihopatski gospod Ripley: zakaj je lik povzpetniškega morilca večen?

Ob novi seriji Ripley Manj nadarjeni, a toliko bolj psihopatski gospod Ripley: zakaj je lik povzpetniškega morilca večen?

11.4.2024

Zakaj je lik Toma Ripleya tako trmasto zasidran v popkulturi? V novi ekranizaciji, ki ne skuša tekmovati z moderno klasiko Anthonyja Minghelle, je naš stari znanec še bolj hladen, preračunljiv in zahrbten, kot se ga spominjamo.

Barbara Cerar: Pretežno jasno

Beremo Barbara Cerar: Pretežno jasno

11.4.2024

Barbara Cerar, odlična gledališka in filmska igralka, prvakinja ljubljanskega Slovenskega narodnega gledališča Drama, je v svojem prvem pisateljskem poskusu Pretežno jasno.

Vladimir P. Štefanec: Naš človek na nebu

Beremo Vladimir P. Štefanec: Naš človek na nebu

9.4.2024

Roman Naš človek na nebu je Vladimir P. Štefanec napisal na podlagi resničnih biografskih podatkov o pilotu Josipu Križaju, doma iz vasi Kopriva na Krasu. Kot je zapisal v podnaslovu, je zgodba skoraj resnična.

Kate Winslet kot paranoična evropska avtokratka: fikcija je manj absurdna od resničnosti

O seriji Režim Kate Winslet kot paranoična evropska avtokratka: fikcija je manj absurdna od resničnosti

7.4.2024

Od Režima, nove politične satire v šestih delih, ki stoji na plečih velikanov, kot sta Kubrickov Dr. Strangelove in Ianuccijeva Podpredsednica, smo si obetali veliko – dobili pa mlačno, površno burlesko o diktaturi.

Felix Kucher: Kamnik

Beremo Felix Kucher: Kamnik

5.4.2024

Avstrijski pisatelj dr. Felix Kucher se je rodil leta 1965 v Celovcu. Študiral je filozofijo, teologijo in klasično filologijo. Poučeval je na več srednjih šolah v Celovcu, zdaj je ravnatelj gimnazije v Beljaku; naučil se je tudi slovenščine.

Tone Rode: Akordi v mozgu

Beremo Tone Rode: Akordi v mozgu

3.4.2024

Tone Rode je slovenski pesnik, ki se je rodil v Buenos Airesu leta 1969 staršem, ki so po drugi svetovni vojni prišli v Argentino iz Kamnika.

Lev Detela: Inštitut za vzporedne vede

Beremo Lev Detela: Inštitut za vzporedne vede

2.4.2024

Eklekticizem, smer v najnovejši književnostni usmeritvi Leva Detele, v fantastični kriminalni zgodbi, kot jo pojmuje pisatelj, dosega svoj nesporni vrhunec.

Zbudi me

Gledamo Zbudi me

31.3.2024

Naslov Šantićevega novega filma bi lahko dopolnili Zbudi me iz preteklosti. Glavni lik je Rok, ki je pred kratkim doživel nesrečo, v kateri je izgubil spomin. Ne spomni se svojega dekleta Rine in službe, ki jo je opravljal pred nesrečo.

Stran 1 od 72
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov