Muzej Albertina deluje v razkošni nekdanji palači Habsburžanov v zgodovinskem središču Dunaja. Foto: EPA
Muzej Albertina deluje v razkošni nekdanji palači Habsburžanov v zgodovinskem središču Dunaja. Foto: EPA
Sorodna novica Nemški kulturniki kritični do podnebnih aktivistov zaradi (zlo)rabe umetnosti

Muzejski direktor Klaus Albrecht Schröder je po pisanju nemške tiskovne agencije DPA dejal, da sicer razume "upravičeno jezo, ker politika stori premalo za zajezitev globalnega segrevanja", a ta oblika protesta je "finančno močno prizadela muzeje".

20. jubilej prenove Albertine
V Albertini, ki je svoja vrata odprla leta 1776, letos slavijo 20. obletnico prenove. Jubilej bodo zaznamovali s 16 razstavami, na katerih bodo predstavili tudi dela umetnikov starejših obdobij, denimo dela Pabla Picassa in Georga Baselitza. Med napovedanimi razstavami je tudi velika razstava o 500-letni zgodovini grafike od Albrechta Dürerja do Damiena Hirsta. Na ogled bo prav tako razstava, ki bo v središče postavila raznolikost in identiteto.

Avstrijski umetnik Egon Schiele (1890–1818) na avtoportretu iz leta 1912. Foto: Wikipedia Commons
Avstrijski umetnik Egon Schiele (1890–1818) na avtoportretu iz leta 1912. Foto: Wikipedia Commons

1. septembra bodo odprli razstavo Diversity in Sex, Race & Gender, na kateri se bo med drugim predstavil senegalski umetnik Alexandre Diop. Na ogled bodo tudi razstava hiperrealističnih slik Gottfrieda Helnweina in le navidezno ljubke podobe otrok japonskega umetnika Jošitoma Nare.

Muzejski direktor je poudaril, da v zbirkah Albertine, kjer hranijo dela vse od Leonarda da Vincija do Egona Schieleja in Gerharda Richterja, prevladujejo stvaritve belopoltih moških. Po Schröderjevih besedah bo muzej "moral korigirati to 250-letno zgodovino zbiranja" umetnin.

Smrt starih mojstrov …
Z globalizacijo in razcvetom trga sodobne umetnosti so po Schröderjevih besedah v zadnjih letih v muzeje, kot je Albertina, poleg izobraženega srednjega razreda prišle nove skupine obiskovalcev. Direktor meni, da so "stari mojstri mrtvi" ter da se morajo nove potrebe in navade javnosti odražati v razstavah.

Ne glede na to bodo v Albertini na ogled tudi dela iz preteklih stoletij, denimo razstava Michelangelo in nasledniki, ki bo v središče postavila moško telo. Obiskati bo mogoče tudi razstavo zgodovinskih slik Bogovi, junaki in izdajalci, glede katere direktor pravi, da bo zanimiva tudi za ljubitelje filmov o superjunakih.