Fructal pravi, da je serija Vipavska breskev pri potrošnikih dobro sprejeta. Foto: MMC RTV SLO
Fructal pravi, da je serija Vipavska breskev pri potrošnikih dobro sprejeta. Foto: MMC RTV SLO
Cena pšenice še neznana, breskve pa ne


Osnovna odkupna cena znaša 20 centov za kilogram breskev. Tiste breskve, ki so sestavni del Fructalovih izdelkov Vipavska breskev, pa bodo plačane po 28 centov za kilogram.

Dodatek v ceni izhaja iz skupnega projekta Fructala Vipavska breskev in Kmetijske zadruge Vipava. Uveden je bil septembra lani, v serijo pa so vključili več izdelkov: sok Fructal Natura 100 % Vipavska breskev, pa tudi Fructal Superior Vipavska breskev in ledeni čaj pod nazivom znamke.

Blagovno znamko so uvedli za podporo lokalni predelovalni industriji. Kot so sporočili s Fructala, so potrošniki potezo nagradili, saj je prodaja te serije "presegla pričakovanja".

Predvidoma 700 ton breskev
V Fructalu so zagotovili, da bi lahko letos odkupili do 1.500 ton breskev, a bo letošnji pridelek ponovno skromnejši. Direktor Kmetijske zadruge Vipava Boris Bajc letos pričakuje, da bo v odkup ponujenih 700 ton, za kar so krive tudi manjše površine breskovih nasadov.

Nekaterih starih nasadov ne obnavljajo več, pred časom pa so nekateri kmetje nasade požagali zaradi nizkih cen.

Lani so v Fructal pridelovalci prodali 560 ton, letošnja letina pa je le nekoliko večja od lanske. Tudi cene so višje od lanskih - začetnih 16 centov za kilogram so pozneje z dodatki dvignili na 20 centov.

"Zato pričakujem, da bo letošnja cena ob poplačilu nekje med 24 in 26 centi za kilogram, kar je za pridelovalce že tržno zanimivo," je še povedal Bajc.

Lanska letina bo pridelovalcem dokončno plačana v tem mesecu, je še povedal Bajc. Pod enakimi pogoji, torej s plačilom v šestih obrokih, pri katerih bo obračunan tudi dodatek za prodajo izdelka Vipavska breskev, pa bodo pridelovalci dobili plačan tudi letošnji pridelek.

Cena pšenice še neznana, breskve pa ne