Foto: BoBo
Foto: BoBo

Botanični vrt Univerze v Ljubljani, ki deluje že od leta 1810, so sporočili, da bo vanj že drugič po letu 1974 posegla železnica. Načrtovani drugi tir do Ivančne Gorice bi jim namreč odvzel znaten del vrta. V načrtih je rušenje stare upravne zgradbe, kjer je Čajnica Primula. Vse, kar je bilo obljubljeno s prvim posegom, da bo zaživel tudi novi vrt na Večni poti, se zdaj ne bo realiziralo, so zapisali v sporočilu na družbenih omrežjih in v pozivu k podpisu peticije.

Zahtevajo drugačne rešitve, da se vrt ohrani v sedanjem obsegu. "Na novi lokaciji pa je treba izpolniti vse iz leta 1974 dane zaveze in vrtu zgraditi nazaj vse, kar mu je bilo porušeno, ter tam urediti 37 hektarjev vrta," so zapisali v izjavi, pod katero je prvopodpisani vodja Botaničnega vrta Jože Bavcon.

Botanični vrt je zaščiten kot kulturni spomenik državnega pomena in kot spomenik oblikovane narave. "Ampak to očitno čisto nič ne pomeni," so zapisali in dodali, da bi se drugi tir lahko v celoti izognil posegom in zmanjšanju Botaničnega vrta.

Zato ljudi pozivajo k podpisu peticije, da se načrti ne bi uresničili.

Direkcija RS za infrastrukturo: Sprejeta ni bila še nobena odločitev

Na direkciji za infrastrukturo so za medije potrdili, da so lani začeli pripravljati strokovne podlage in državni prostorski načrt, trenutno pa je projekt v fazi načrtovanja optimizacij proge in spremljajočih ureditev ter usklajevanja z nosilci urejanja prostora. Sledila bo izdelava strokovnih podlag in okoljskega poročila za študijo variant oziroma predinvesticijsko zasnovo, nato pa izdelava podrobnejših rešitev in okoljskega poročila za fazo državnega prostorskega načrta.

Poudarili so, da je načrtovanje železniške proge tudi zaradi goste poselitve na območju Ljubljane zelo zahtevno. Ker se zavedajo pomena botaničnega vrta, so v projektno skupino vključili tudi arboristiko, so dodali.