Inšpektorat za delo je ugotovil sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pri sklepanju podjemnih pogodb. Na fotografiji župan Andrej Fištravec (desno) in direktor občinske uprave Marko Žula. Foto: BoBo
Inšpektorat za delo je ugotovil sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pri sklepanju podjemnih pogodb. Na fotografiji župan Andrej Fištravec (desno) in direktor občinske uprave Marko Žula. Foto: BoBo

Kot poroča Večer, po ovadbi, ki jo je poleti podala policija, na zlorabo položaja nakazujejo tudi v delovni inšpekciji. Mariborski policisti so na začetku avgusta na tožilstvo podali kazensko ovadbo, v kateri so Fištravca osumili storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, zdaj pa mu isto očita še pristojna inšpektorica za delo.

Na inšpektoratu so za Večer potrdili, da je "inšpektorica dala naznanilo kaznivega dejanja generalni policijski upravi zoper župana Mestne občine Maribor zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pri sklepanju podjemnih pogodb".

Inšpektorica je zaradi teh pogodb začela tudi postopek o prekršku, ki se "nanaša na ugotavljanje kršitve dela zakona o delovnih razmerjih, ki določa, da če obstajajo elementi delovnega razmerja, se delo ne sme opravljati na podlagi pogodb civilnega prava, razen v primerih, ki jih določa zakon".

Kdaj bo postopek končan, v inšpektoratu še niso mogli napovedati. V takšnih primerih pa delodajalcu grozi med 3.000 in 20.000 evri globe.

Fištravec: Policija in tožilstvo naj se dogovorita
"Sprožitev postopka delovne inšpekcije samo nazorno ilustrira, da sem v svojih izjavah imel prav," pa je za Večer komentiral Fištravec. "Živimo v državi z dvema pravnima sistemoma. Naj se policija in inšpekcija najprej dogovorita, kaj naj bi držalo, saj so njihove ugotovitve diametralno nasprotne." Policija mu namreč očita, da je s pogodbami drugim zagotovil protipravno premoženjsko korist na škodo občine, inšpektorat pa pravi, da bi ti morali biti zaposleni.

Poleg župana je bil zaradi zaposlovanja in sklepanja podjemnih pogodb na policiji zaslišan tudi direktor občinske uprave Marko Žula. Ob njiju je po poročanju Večera tretja ovadena Martina Kositer, vodja županovega kabineta.

Podjemno pogodbo z največ pooblastili ima svetovalec za gospodarska in strateška vprašanja Marko Kovačič. Sporne naj bi bile tudi pogodbe Saša Pelka, Igorja Petelina, Alenke Kocjančič, Igorja Maroviča, Patricije Jankovič in Natalije Veber.