Cesta Krško-Zdole je najnevarnejša za prevoz šolskih otrok. Foto: Goran Rovan
Cesta Krško-Zdole je najnevarnejša za prevoz šolskih otrok. Foto: Goran Rovan
Plaz bo kmalu povsem odnesel cesto. Foto: Goran Rovan
Ta cesta je zelo obremenjena, obvoz ni več mogoč. Foto: Goran Rovan

Cesta od Krškega do Zdol je res v zelo slabem stanju, in to že vrsto let. Pred leti jo je na enem delu celo odnesel plaz, ki pa še grozi, da jo bo povsem spodjedel. Krajani in občina Krško o tem opozarjajo odgovorne na Direkciji RS za ceste (DRSC), kjer pa za njihove prošnje in opozorila ni pravega posluha. Irena Planinc, voznica šolskega in delavskega avtobusa, ki to cesto prevozi nekajkrat na dan, je ogorčena in pravi: "To cesto je letošnja zima povsem uničila. Ta cesta je sicer že dlje časa takšna, zdaj pa je še zadnje deževje naredilo svoje, tako da skoraj ni več prevozna. Ni več varna za otroke, za šolski avtobus pa sploh ne."

Po tej cesti se vsak dan pelje v osnovno šolo Jurija Dalmatina v Krškem kar 50 otrok, in to vsak dan z večjim strahom. Po njej se vozijo tudi vsi krajani, ki odhajajo na delo, zato so krajani ogorčeni, saj se bojijo, da se bo na tej cesti, ki je zelo prometna, zgodila nesreča. Krajani in krška občina že vrsto let opozarjajo in prosijo, vendar odgovorni zatrjujejo, da sanacija pred letom 2016 ne bo mogoča, ker zanjo ni denarja.

Drago Župevc ne more skriti ogorčenja in pravi: "Cesta Krško-Zdole je v obupnem stanju, saj jo plaz ogroža že na tretjem mestu. Skupaj s krško občino opozarjamo, prosimo, a se ne zgodi nič. Moti nas ta mačehovski odnos do nas, državljanov, ki se po tej cesti vsak dan vozimo in izpostavljamo svoja življenja. To je res prava sramota, saj na to opozarjamo že 10 oziroma 15 let."

Še bolj zaskrbljena je Marica Živič, ki jo skrbi predvsem za otroke in tudi njene vnuke, ki se vozijo s šolskim avtobusom. Živičeva pojasnjuje: "Sama sem osebno klicala na krajevno skupnost Zdole, krško občino, pa tudi na inšpekcijo. Zdaj so resda nekaj zakrpali, bojim pa se, da to ne bo dolgo zdržalo, saj se cesta že zdaj poseda in pogreza. Potrebna bo temeljita obnova, ne zgolj krpanje. Za osebna vozila je cesta ob upoštevanju omejitev še nekako prevozna, za tovornjake in avtobus pa je že tvegano, zato se zelo bojim, da bo avtobus zapeljal s ceste in se bo prevrnil in takrat bo zagotovo prepozno."

Pred dnevi so del najbolj ogrožene ceste le malo sanirali, vendar se krajani bojijo, da bo obilnejše deževje tudi to odneslo in bodo morali cesto popolnoma zapreti. Dostop preko Pohance vožnjo do Zdol precej podaljša, vendar je tudi ta že ogrožen, saj je vzpon od Zgornje Pohance do Zdol tudi že povsem razrit in potreben obnove.

Za MMC Goran Rovan