Plečnikov stadion je v čakanju na prenovo ozelenel. Foto: BoBo
Plečnikov stadion je v čakanju na prenovo ozelenel. Foto: BoBo

Zadevo je tako ministrstvo za okolje in prostor vrnilo v ponovno odločanje Agenciji RS za okolje (Arso). V koordinacijskem odboru pa vseeno niso popolnoma zadovoljni, saj odločitev ministrstva označujejo za polovično. Ministrstvo je namreč kot razlog za odpravo soglasja na prvem mestu navedlo postopkovno nepravilnost neseznanitve stranskih udeležencev z zadnjo različico poročila o vplivih na okolje, ključne pripombe o nezakonitosti in nedopustnosti posega pa je bodisi zavrnilo bodisi se razglasilo za nepristojno.

Kot so zapisali člani odbora, se je ministrstvo strinjalo predvsem z navedbami o pomanjkljivi presoji vpliva hrupa. Glede trditev o nedovoljenem poseganju v podtalnico pa je zaradi zahteve po razveljavitvi vodnega soglasja začelo ločen upravni postopek.

Ministrstvo je zdaj Arsu naložilo, da v ponovljenem postopku dopolni poročilo z ocenami vplivov drugih posegov, ki so povezani s prenovo stadiona. O dopolnjenem posegu mora pridobiti mnenje ministrstva za zdravje, potem pa mora stranske udeležence seznaniti z zadnjo različico poročila. Posebno pozornost pri presoji vplivov na okolje mora Arso posvetiti hrupu.

Odprava soglasja le podaljšanje agonije?
Kot pravijo v odboru, lahko v ponovljenem postopku z veliko verjetnostjo pričakujejo ponovno izdajo soglasja ministrstva za okolje ob doslednem upoštevanju določb zakona o splošnem upravnem postopku ter s strožjimi in natančneje opredeljenimi omilitvenimi ukrepi. V odboru so tako zapisali, da pomeni odprava soglasja "le podaljšanje agonije propadanja stadiona, o usodi katerega bo očitno odločeno šele na upravnem ali celo ustavnem sodišču".

Plečnikov stadion naj bi obnavljala družba Bežigrajski športni park, športni marketing za obnovo Plečnikovega stadiona, soglasje za njeno ustanovitev pa je dal ljubljanski mestni svet na seji 1. oktobra 2007. Stadion naj bi skupaj obnavljali in upravljali Mestna občina Ljubljana, Olimpijski komite Slovenije in podjetje GSA, poslovno svetovanje, ki je v lasti Joca Pečečnika. Ljubljanski svetniki so septembra letos že petič podaljšali družbeno pogodbo družbe Bežigrajski športni park, ker je pridobivanje gradbenega dovoljenja za projekt zavleklo.

Projekt, vreden 200 milijonov evrov, predvideva tudi izgradnjo stolpnice ob Samovi ulici in treh stavb na zelenici na severni strani stadiona. Pozidavi zelenice že od začetka nasprotujejo prebivalci bližnjih Fondovih hiš. Zato so sprožili tudi postopek določitve pripadajočega zemljišča.