Na Vincencovo nedeljo so tudi v grajskem vinogradu opravili rezatev vinske trte. Foto: Goran Rovan
Na Vincencovo nedeljo so tudi v grajskem vinogradu opravili rezatev vinske trte. Foto: Goran Rovan
Rez trte je zahtevno opravilo, zato ga vinogradniki ne prepustijo vsakomur. Foto: Goran Rovan
V grajskem vinogradu opravili rez trte

22. januarja goduje sveti Vincenc, zaščitnik vinogradov in vinogradnikov. In po običaju se na prvo nedeljo po njegovem godu v vinogradih začne z rezjo vinske trte. Ta običaj izvira že iz 18. stoletja in je znan tudi zunaj Slovenije. Praznik svetega Vincenca pri nas povečini imenujejo vincencovo, v vzhodnem predelu Slovenije in v sosednji Hrvaški pa vincekovo. To tradicionalno pomeni začetek del v vinogradih. Rudi Bec iz Društva vinogradnikov Šentjanž o tej tradiciji pove: »Vincencovo je nekaka prelomnica, ko je ta prvi del zime mimo in se seveda dan daljša, in to so že prvi pogoji, ko se gre lahko v vinograd. In seveda tudi trta kot taka je zrela, dozorela in je pripravljena za obdelavo, da nekako, kot mi rečemo, spustimo kri vinogradu.«

To tradicijo negujejo vrsto let tudi v grajskem vinogradu sevniškega gradu, kjer so opravili že sedmo rezatev grajske trte. V grajskem vinogradu imajo zasajenih 500 trt modre frankinje. Vse te imajo svoje botre, ki so kljub mrazu tudi letos z veseljem opravili svoje prvo vinogradniško opravilo in dolžnost. Pri tem jih je pozdravil celo baron Moscon. O pomenu zimske rezi v vinogradu pa je več povedal Branko Keber in ob tem poudaril: »Posebno treba biti pozoren na zdravje trte, na rast trte, torej na njeno življenjsko kondicijo in seveda tudi na to, da dosežemo čim večjo kakovost in da ne gremo v preveliko rodnost.« Obrezati trto ni popolnoma preprosto, to je zahtevno opravilo, ki ga ni prepustiti vsakemu, saj lahko s tem naredimo veliko škode, zato pravi vinogradniki to delo najraje opravijo kar sami.

Po starem običaju so v vinograd tudi letos obesili klobase. Ciril Dolinšek, predsednik Društva sevniški graščaki o njihovem pomenu pove: »Klobase na vinski tri oznanjajo, da naj bi za celo leto veljalo, da bi bilo dosti mesa in vina. Ko so pa končali rezatev, tudi če je trajala tri dni, so pa potem v vinu te klobase skuhali, tako da so imeli na koncu tudi vinogradniško malico.«

In če lahko verjamemo starim pregovorom, se nam letos spet obeta obilna letina, tako da bodo trte spet bogato obrodile. Prvi pregovor namreč pravi, da če na svetega Vincenca od strehe kaplje, bo obilo vina. In ker je danes svetega Pavla dan in je čist in jasen, ta obeta, da bo zemlje sad v tem letu krasen.

Za MMC Goran Rovan

V grajskem vinogradu opravili rez trte