V Posavju so ogorčeni, ker je vlada sprejela uredbo o znižanju jedrske rente brez njihove vednosti in soglasja. Foto: Goran Rovan
V Posavju so ogorčeni, ker je vlada sprejela uredbo o znižanju jedrske rente brez njihove vednosti in soglasja. Foto: Goran Rovan
Posavci so proti krčenju že pridobljenih pravic, saj bo s tem pridobila zgolj energetika. Foto: Goran Rovan
Nižja jedrska renta razburja posavske župane

Nova uredba je od 1. januarja že v veljavi, zato so posavski župani prek Sveta regije Posavje zaprosili za sestanek pri okoljski ministrici Ireni Majcen in premierju Miru Cerarju, vendar od njiju niso dobili niti odgovora, kaj šele, da bi se z njimi pogovorila in prisluhnila njihovim predlogom. Nova uredba bo namreč povzročila, da se bo letni priliv šestih posavskih občin z 11 znižal na 9,8 milijona evrov, kar je kar 1,2 milijona evrov letno. Zato zahtevajo njeno razveljavitev, sicer so državi obljubili sodni postopek.

Miran Stanko, predsedujoči Svetu regije Posavje in župan občine Krško, je ogorčen, ker jih nova ministrica ni sprejela na pogovor, prišli so zgolj do državne sekretarke. Še bolj pa zato, ker so za vsebino uredbe izvedeli šele po objavi v Uradnem listu. Stanko o tem pravi: "Mislim, da način, na kakršnega je bila sprejeta ta uredba, ni sprejemljiv. Kajti vemo, da gre za občutljivo področje jedrske varnosti in bi bilo prav, da bi vlada, ko posega v neke zadeve, ki so bile že dogovorjene v preteklosti, vsekakor poklicala za isto mizo tudi lokalno skupnost, ki je s tem prizadeta. Gre za dejansko razvrednotenje prostora in pogoj, s katerim smo v Posavju poleg drugih privolili v gradnjo trajnega odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov."

Pritrjuje mu tudi brežiški župan Ivan Molan: "Lahko rečem, da smo v Brežicah izjemno razočarani. To je bilo prvič, da je bila sprejeta uredba brez nekega dogovora z lokalnimi skupnostmi. Treba je povedati, da bo občina Brežice s tem izgubila 400 tisoč evrov letno. Seveda samo upam, da bo okoljsko ministrstvo še enkrat razmislilo in da bo popravilo to uredbo, ki ničesar ne rešuje in koristi zgolj energetiki."

Jedrsko rento, kot Posavci imenujejo nadomestilo, ki ga plačujeta Gen energija in Sklad za razgradnjo, dobiva šest občin. Najvišjo krška, ki bo z novo uredbo tudi najbolj oškodovana. Krški župan o natančnem znesku še ne more govoriti, a ocenjuje: "Krška občina bo oškodovana za približno 930 tisoč evrov. To pa pomeni, da bomo izgubili določene tako socialne pravice, ki jih imajo ljudje iz tega naslova, kot tudi investicijske potenciale, ki si bi jih lahko s pomočjo teh sredstev povečal in oplemenitili z evropskimi sredstvi."

Posavci so zaradi znižanja rente razočarani, saj ugotavljajo, da s tem v državnem proračunu ne bodo nič prihranili. Brežiški župan takole komentira: "Pri tem ne gre za varčevanje države, ampak gre dobesedno za to, da se pušča neki denar energetiki, ki ga ne bi bilo treba. Verjetno želijo s tem mašiti luknjo, ki nastaja zaradi TEŠ 6 ali pa je v ozadju še kaj drugega. Ob tem se bojimo, da nam bo država zmanjšala še druge prihodke, tako da ne vemo, kako bomo izpolnjevali svoje zakonske in kreditne obveznosti." Zato v Posavju že razmišljajo, da bodo sprožili postopek za izpodbijanje te vladne uredbe.

Za MMC Goran Rovan

Nižja jedrska renta razburja posavske župane