Na konferenci v Marakešu so sprejeli končno izjavo, ki poudarja, da je boj proti podnebnim spremembam nepovraten. Foto: Reuters
Na konferenci v Marakešu so sprejeli končno izjavo, ki poudarja, da je boj proti podnebnim spremembam nepovraten. Foto: Reuters
Zaveza glede uresničevanja pariškega sporazuma

Konferenca, ki se je začela 7. novembra, se je s tem končala. "Prva podnebna konferenca po pariškem dogovoru se je izkazala kot konferenca za uresničevanje dogovora in skupno ukrepanje," je po koncu pogovorov v Marakešu dejala izvršna sekretarka Okvirne konvencije ZN-a o podnebnih spremembah (UNFCCC) Patricia Espinosa.

Navedla je 80 milijonov dolarjev, namenjenih državam za prilagoditev na podnebne spremembe, in poudarila napredek pri oblikovanju pravil za uresničevanje pariškega sporazuma.

Decembra lani doseženi pariški sporazum, ki je začel veljati 4. novembra, svet zavezuje k omejitvi dviga povprečne globalne temperature občutno pod dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo in države spodbuja k ukrepom za omejitev na 1,5 stopinje.

Trump naj ne bi uničil sporazuma
Prihodnji ameriški predsednik Donald Trump je pred volitvami napovedal, da bodo ZDA izstopile iz sporazuma, kljub njegovi zmagi na volitvah pa so delegati na konferenci poudarili, da bodo ostali zavezani pariškemu sporazumu. V Marakešu so tudi sprejeli končno izjavo, ki poudarja, da je boj proti podnebnim spremembam nepovraten.

Premier Fidžija Frank Bainimarama, čigar država že močno občuti posledice podnebnih sprememb, je Trumpa povabil na obisk njegove države, kjer bi si lahko na kraju samem ogledal posledice podnebnih sprememb.

Na konferenci so se dogovorili tudi, da bo konferenci prihodnje leto predsedoval Fidži, potekala pa bo v Bonnu. Pomemben dosežek konference je tudi dogovor, da morajo biti vsa tehnična pravila za izvajanje pariškega sporazuma po letu 2020 dokončno oblikovana že leta 2018.

"Gremo v pravo smer, in to je razlog za optimizem. Danes in konec tedna proslavljajmo uspeh v Marakešu, v ponedeljek pa se vrnimo k delu. Vsekakor je treba narediti še veliko," je ob koncu konference še dejala Espinosa, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Zaveza glede uresničevanja pariškega sporazuma