Ogromna območja na vzhodu Kitajske so prekrita z vodo. Foto: Reuters
Ogromna območja na vzhodu Kitajske so prekrita z vodo. Foto: Reuters

Smrtonosne poplave so prizadele več kot pet milijonov ljudi. Hudourniški dež se nadaljuje, pod vodo je večina pokrajin Džedžjang in Hubej, kjer je uničena večina pridelka, kar je dvignilo cene hrane. Analitiki opozarjajo, da bi pomanjkanje pridelkov na Kitajskem lahko dvignilo tudi svetovne cene hrane.

Zaradi najhujših poplav po letu 1955 so oblasti razglasile najvišjo, četrto stopnjo nevarnosti in s pomočjo vojske evakuirale okoli 670.000 ljudi v pokrajinah ob srednjem in spodnjem toku reke Jangce. Nalivi prejšnji teden so sprožili plazove, ki so pod seboj pokopali hiše in najmanj dva človeka.

V pokrajini Hubej je močan dež povzročil 730 milijonov juanov škode (113 milijonov dolarjev) in uničil več kot 2.100 domov. Še huje je v pokrajini Džedžjang, kjer je gospodarske škode za 4.96 milijarde juanov (752 ameriških dolarjev), svoja vrata pa je moralo zapreti več kot 1.000 podjetij.

Poplave sledijo mesecem suše v središču in na severu Kitajske. Nekatera območja ob reki Jangce je zajela najhujša suša v zadnjega pol stoletja.