Oblak prahu iz ognjenika Grimsvötn naj ne bi bil tako gost, da bi onemogočal letalski promet. Foto: Reuters
Oblak prahu iz ognjenika Grimsvötn naj ne bi bil tako gost, da bi onemogočal letalski promet. Foto: Reuters

Iz Ryanaira so ravnokar sporočili, da je njihovo letalo letelo čez škotski zračni prostor in ob tem ni bilo poškodovano.

Oblak prahu
Satelitska slika oblaka prahu nad britanskim otočjem. Foto: Reuters

Po zadnjih podatkih islandski ognjenik Grimsvötn zdaj bruha pepel le še dva kilometra visoko. Do konca tedna pa bi lahko prenehal bruhati vulkanski prah, je ocenil predstavnik islandskega centra za krizne razmere Thorir Hrafnsson.

Na britanskem meteorološkem uradu so pojasnili, da veter od Islandije piha proti Veliki Britaniji, tako da je ognjeniški prah zgodaj zjutraj dosegel škotski zračni prostor. Evropska agencija za varnost zračnega prometa Eurocontrol je sporočila, da je več letalskih družb na Škotskem in Severnem Irskem odpovedalo 252 poletov, skupaj pa so po Evropi odpovedali 500 poletov, večinoma na severu britanskega otočja in v Skandinaviji.

Ob tem so opozorili, da bi lahko ognjeniški prah prizadel dele Danske in južne Skandinavije, kar bi prav tako vplivalo na letalski promet. Vulkanski prah je namreč že dosegel tudi zahodni del Danske in Norveške.

Na severozahodu Danske so zaprli zračni prostor pod višino 6.000 metrov. Na območju ni nobenega letališča, je pa nekaj zamud zaradi tega nastalo na letališču v Köbenhavnu. Na Norveškem je za zdaj oviran promet na letališčih v Stavangerju in Kamoeyju, a naj bi se oblak čez dan pomaknil proti jugu.

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways zaradi delovanja islandskega ognjenika Grimsvötn še ni odpovedal nobenega izmed načrtovanih poletov, sprememb pa ni tudi na Aerodromu Ljubljana, ki sodeluje s sedmimi rednimi letalskimi prevozniki ter več čarterskimi in tovornimi letalskimi prevozniki. "Zaenkrat še ni bilo potrebe po odpovedi poletov. Če bo prišlo do sprememb, bomo ustrezno ukrepali in prilagodili letenje," so sporočili iz Adrie Airways, razmere pa spremljajo tudi pri Aerodromu Ljubljana.

Ker se je smer vetra spremenila, so lahko v ponedeljek zvečer znova odprli glavna letališča na Islandiji. Kljub temu pa tamkajšnje oblasti opozarjajo, da se utegnejo razmere še spremeniti, saj ognjenik še vedno bruha.

Delci so večji, a oblak prahu ni tako gost
Strokovnjaki ocenjujejo, da so delci, ki jih bruha vulkan Grimsvötn, večji od tistih, ki jih je lani bruhal ognjenik Eyjafjallajökull, zato jih veter ne bo zanesel tako daleč. Po mnenju finskih strokovnjakov oblak prahu glede na trenutne podatke nad Skandinavijo ne bo tako gost, da bi onemogočil letalski promet.

Ognjenik Grimsvötn, ki leži pod največjim islandskim ledenikom Vatnajökull, je izbruhnil v soboto in občasno bruha pepel do 20 kilometrov visoko, z Islandije pa so medtem sporočili, da se je preteklo noč bruhanje ognjenika nekoliko umirilo in zdaj paro in pepel bruha le še od tri do pet kilometrov visoko.

Eurocontrol ne pričakuje ponovitve lanskega leta
Dnevno je v Evropi v tem letnem času v povprečju približno 30.000 letalskih poletov, so pojasnili na Eurocontrolu, kjer ne pričakujejo takšnih zapletov kot ob lanskem izbruhu ognjenika na Islandiji, ko je bil več dni ohromljen letalski promet v Evropi. Povedali so, da so se postopki v zadnjem letu izboljšali, poleg tega pa ne pričakujejo širjenja oblaka nad celinski del Evrope.

Kljub temu naj bi se oblak v prihodnjih dneh pomikal proti Franciji in Španiji, a je po oceni Eurocontrola težko reči, ali ju bo dejansko dosegel, saj se smeri vetra hitro spreminjajo. Oblak naj bi sicer danes do konca dneva zajel južne dele Skandinavije in morda tudi sever Nemčije.

Iz Ryanaira so ravnokar sporočili, da je njihovo letalo letelo čez škotski zračni prostor in ob tem ni bilo poškodovano.