Ban si želi, da bi bil svet do konca leta ogljično nevtralen. Foto: EPA
Ban si želi, da bi bil svet do konca leta ogljično nevtralen. Foto: EPA
Borut Pahor in Ban Ki Mun
Pahor je pozval razvite države, naj držijo besedo o povečanju finančne pomoči revnejšim državam v razvoju na 100 milijard dolarjev na leto do leta 2020. Foto: Twitter račun Boruta Pahorja

Generalni sekretar ZN-a je svetovne voditelje pozval, naj zaradi grožnje, ki jo predstavljajo podnebne spremembe, začrtajo novo smer. "Svet moramo naravnati na novo smer," je pred voditelji iz 120 držav povedal Ban. "Prosim vas za vodstvo," je dodal. "Tu nismo zato, da bi govorili. Tu smo zato, da spremenimo zgodovino".

Ban je pozval k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, da bi svet do konca stoletja postal ogljično nevtralen. Vlade in zasebnike je pozval k naložbam v rešitve, s katerimi bi zmanjšali izpuste, in uvedbi ogljičnih davkov.

Premikov se ne pričakuje
Newyorškega vrha se udeležuje tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Na srečanju ni pričakovati zavezujočega dogovora o ukrepih proti segrevanju ozračja, ampak bo služilo kot mobilizacija za akcijo do konca leta 2015. Na podnebni konferenci prihodnje leto v Parizu pa naj bi sklenili dogovor o zavezujočih ciljih glede toplogrednih plinov.

Svetovni voditelji so se nazadnje v tako velikem številu glede podnebja zbrali pred petimi leti na Danskem, vendar takratna konferenca ni prinesla uspeha.

"Slovenija se je pridružila najbolj ambicioznim državam tako v okvirju Evropske unije kot na globalni ravni. Naša zaveza je, da bomo zmanjšali izpuste toplogrednih plinov do leta 2020 za 20 odstotkov in do leta 2030 za 40 odstotkov," je dejal Pahor pri čemer je mislil na ravni iz leta 1990, kar je povedal tudi v govoru na Podnebnem vrhu.

Pahor se je z Banom srečal še pred nastopom na podnebnem vrhu, kjer je udeležence pozval k ambicioznejšim ciljem glede podnebne akcije, vsaka država pa naj sodeluje v skladu s svojimi odgovornostmi in zmogljivostmi.

"Slovenija bo izpolnila skupno zavezo iz leta 2010, da se globalne temperature ne dvignejo za več kot dve stopinji Celzija od predindustrijskih ravni in poziva velike onesnaževalce, naj objavijo ambiciozne cilje najkasneje v prvem četrtletju 2015," je dejal.

Na vrh meče senco to, da se ga ne udeležujeta voditelja Kitajske, ki je največja onesnaževalka na svetu, in Indije, ki zaseda tretje mesto na lestvici največjih proizvajalcev ogljikovega dioksida. Kitajska je na vrh poslala namestnika premierja Džang Gaolija, Indija pa ministra za okolje Prakaša Javadekarja.

Podnebni vrh v New Yorku
Obuditev boja proti podnebnim spremembam
Podnebni vrh v New Yorku
Obuditev boja proti podnebnim spremembam