V najbolj prizadeti zvezni državi Utarakhand se pojavljajo trditve, da je umrlo celo več kot dva tisoč ljudi. Foto: EPA
V najbolj prizadeti zvezni državi Utarakhand se pojavljajo trditve, da je umrlo celo več kot dva tisoč ljudi. Foto: EPA
Indija - mosun
Monsunsko deževje je sprožilo številne plazove, ki so odnesli ceste, zaradi česar je več sto vasi odrezanih od sveta. Foto: EPA

Oblasti se bojijo, da bi neurja lahko zahtevala več kot tisoč življenj, potem ko so odnašala hiše, mostove in ceste ter še dodatno izolirala že tako težko dostopne himalajske province.

Zaradi močnega monsunskega deževja so poplavili reka Ganges in njeni pritoki, kar je bil konec preteklega tedna vzrok tudi za številne plazove v indijski zvezni državi Utarakhand.

Dežela bogov odrezana od sveta
Oblasti so na pomoč poslale skoraj 10.000 vojakov, ki bodo skušali rešiti več kot 62.000 romarjev in turistov, ki so ostali ujeti večinoma v odročnih romarskih krajih. Deževje je bilo skoraj petkrat močnejše od običajnega v zvezni državi Utarakhand, ki je znana tudi kot "dežela bogov", kjer hindujski templji, grajeni visoko v gorah, privabijo številne romarje.

Po uradnih podatkih je monsunsko deževje zahtevalo najmanj 138 življenj v zvezni državi Utarakhand in dveh sosednjih državah. Predstavniki templjev pa se bojijo, da bi lahko bilo žrtev več kot tisoč, saj na območju leži še veliko trupel, ki jih ni še nihče odnesel.

Uničena celotna območja
V sosednjem Nepalu je monsunsko deževje prav tako sprožilo poplave in zemeljske plazove, ki so v večinoma odročnih delih države zahtevali najmanj 39 življenj.

V Indiji skušajo reševalci in vojska priti do najbolj prizadetega tempeljskega območja Kedarnath. Neimenovani predstavnik vojske je dejal, da česa takega še ni videl, da so z obličja zemlje izginile ceste, vasi pa so uničene, povsod so ruševine. Lokalni poslanec Shaila Rani Rawat je celo dejal, da je žrtev dva tisoč, oblasti pa tega niso mogle potrditi. Kot je dejal, so uničena celotna območja.

Monsuni, ki zajamejo Indijo običajno od junija do septembra, po navadi s seboj prinesejo tudi poplave. Vendar se je močno deževje letos začelo prej kot običajno in številne presenetilo.