Golobič je javnosti zatajil delež v podjetju Ultra, medtem ko ga je korupcijski komisiji prijavil. Foto: MMC RTV SLO
Golobič je javnosti zatajil delež v podjetju Ultra, medtem ko ga je korupcijski komisiji prijavil. Foto: MMC RTV SLO
Mahmud Ahmadinedžad
Ahmadinedžad je na predsedniških volitvah kljub slabim gospodarskim razmeram dobil podporo revnih slojev. Foto: Reuters
Kryžanowski je v času svojega mandata Petrolu prvič v zgodovini tega podjetja pridelal izgubo.
Cristiano Ronaldo
Je Ronaldo res vreden tega denarja? Foto: Reuters


Zadeva Ultra, ki je v javnosti in medijih spodbudila razmišljanja o morali v politiki, iz poličnega prostora torej ni odnesla prvaka Zaresa, ki je javnosti zamolčal svoj delež v podjetju Ultra. Premier Borut Pahor je dejal, da Golobič ostaja minister, v zvezi s to odločitvijo pa bo kot premier nosil odgovornost.

Sicer pa so v Sloveniji še vedno odmevali izidi evropskih volitev, na katerih je največ glasov prejel SDS, sledijo SD, NSi, LDS, Zares.

V preteklem tednu je Petrol postal še eno izmed velikih slovenskih podjetij brez vodstva - odstopila je namreč celotna uprava z Markom Kryžanowskim na čelu.

In to ravno v času, ko je Slovenija tudi uradno stopila v recesijo - slovenski BDP se je v prvem letošnjem četrtletju zmanjšal za 6,4 odstotka. Morda je z gospodarsko krizo povezana tudi skrivnostna ponudba Gazpromu iz Slovenije za prodajo deleža Petrola.

Medtem pa na obrambnem ministrstvu še vedno ugotavljajo, kam je izginilo orožje iz skladišča pri Pivki. Je bilo ukradeno ali pa so v skladišču Polhova jama le slabo vodili evidence o uničenju orožja?

Slovenske vinjetne zgodbe, kot kaže, še ni konec. Evropski komisar Antonio Tajani je zagrozil Sloveniji, da bodo proti njej sprožili postopek, če ne bo sprejela predloga za uvedbo tedenske vinjete za največ deset evrov.

Svetovni mediji so največ pozornosti namenili volitvam v Iranu, kjer je znova slavil Mahmud Ahmadinedžad. Njegovi nasprotniki so protestirali, češ da so bile volitve farsa s številnimi prevarami.

WHO je razglasil pandemijo nove gripe, kar pa ne pomeni, da je bolezen zelo nevarna.

Po medijih so zaokrožili posnetki haaškega osumljenca Ratka Mladića domnevno iz leta 2008. Srbski viri pa trdijo, da so stari deset let.

Predsednik republike Danilo Türk je z zlatim redom za zasluge odlikoval pesnika, prevajalca in esejista Toneta Pavčka in slikarja Karla Pečka.

Dobitnica letošnje Sovretove nagrade, najvišjega priznanja na področju knjižnega prevajanja, je Nives Vidrih, velika poznavalka češke literature.

Svet je osupnil ob novici, da je Real za Cristiana Ronalda ponudil neverjetnih 94 milijonov evrov.

Na kolesarskem rekreativnem prazniku maratonu Franja je sodelovalo rekordnih 2.121 kolesarjev, tako kot lani je zmagal Gregor Tekavec.

B. R.