Stavkovni odbor policistov se je sestal s premierjem Mirom Cerarjem in mu podrobneje pojasnil zahteve. Foto: BoBo
Stavkovni odbor policistov se je sestal s premierjem Mirom Cerarjem in mu podrobneje pojasnil zahteve. Foto: BoBo
Cerar se je sestal s stavkajočimi policisti

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je povedal, da so se na srečanju pogovorili predvsem o nekaterih nerazčiščenih zadevah, denimo o tem, da zahteve policistov niso nekaj novega, ampak zahtevajo uresničitev zavez preteklih vlad.

Petrovič je tudi pojasnil, da Cerar ni član pogajalske skupine, zato srečanje z njim ne sodi med pogajanja, lahko pa da pogajalski skupini usmeritve. Glede Cerarjevega odziva na današnjem srečanju je dejal, da se na občutke ne zanašajo in da bodo napredek v pogajanjih ocenjevali glede na vsebino pogajalskega procesa. Na podlagi današnjega sestanka pričakujejo, da se bodo pogajanja premaknila z mrtve točke, je še dodal.

Zadnja pogajanja pred božičem
Z vladno pogajalsko stranjo, ki jo vodi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, so se sicer predstavniki policijskih sindikatov nazadnje sestali pred lanskimi božičnimi prazniki. Pred nekaj več kot dvema tednoma pa je notranja ministrica predstavnikom sindikatov predstavila gradivo zahtevanih izračunov oz. simulacij glede odprave plačnih anomalij. To so v sindikatih označili za nesprejemljivo, nadaljevanje pogajanj pa še pričakujejo.

Policisti zahtevajo uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih, med katerimi je povečanje plač za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako zahtevajo, da se policistom zagotovi delovna in zaščitna oprema, ki jim bo omogočala varno delo.

Cerar se je sestal s stavkajočimi policisti