Predsednik vlade pričakuje odgovor ministrice Anje Kopač Mrak na interpelacijo. Foto: BoBo/Borut Živulović
Predsednik vlade pričakuje odgovor ministrice Anje Kopač Mrak na interpelacijo. Foto: BoBo/Borut Živulović

V teh dneh se namreč izteka rok za odgovor ministrice na interpelacijo, ki jo je zoper ministrico vložil SDS zaradi dogodkov, povezanih z dodelitvijo dveh koroških dečkov v rejništvo. Cerar pričakuje, da bo ministrica pripravila argumentiran in tehten odgovor, ob interpelaciji pa bo morala odgovarjati tudi na druga vprašanja s svojega resorja.

Ministrica je na predsednika državnega zbora Milana Brgleza naslovila dopis, v katerem opozarja na vsebinske težave pri interpelaciji, poroča časnik Večer. Kopač Mrakova namreč meni, da navajanje konkretnih osebnih podatkov in dejstev iz postopka centra za socialno delo ni dopustno, zato se utegne zgoditi, da bo razprava delno zaprta za javnost.

Koalicija se je že dogovorila, da bo na posebnem srečanju razpravljala o problematikah, ki sodijo pod resor ministrice Kopač Mrakove. Cerar sicer zagotavlja, da ne bodo ocenjevali njene odgovornosti, a se bodo z njo pogovorili, če bi se izkazalo, da na posameznem področju ne dela optimalno.

Cerar želi ukrepe za manj sindikatov
Cerar ugotavlja, da je ministrica v dosedanjem mandatu naredila nekaj pomembnih korakov, a pričakuje, da bo sedaj pospešeno sodelovala na področju sprememb delovnopravne zakonodaje, in sicer pri spodbudah gospodarstvu, da bo lahko učinkoviteje delovalo ob tem, da bi bili tudi delavci dovolj varni. Cerar si želi tudi predloge ukrepov glede organiziranosti sindikatov, saj imamo po njegovem mnenju preveč sindikatov v javnem sektorju.

Cerar navaja, da koalicija še ni oblikovala gotove odločitve glede usklajevanja pokojnin, ki jo je zahteval DeSUS. "SMC podpira usklajevanje pokojnin, a mi smo odgovorni in se zavedamo, da ne moremo dajati praznih obljub, če nimamo sredstev." Cerar je ob tem navedel, da morajo spremeniti zakonsko podlago za izredno usklajevanje pokojnin.