Z življenjem v Sloveniji je zadovoljnih 87 odstotkov vprašanih, s čimer se Slovenci uvrščamo malo nad povprečje EU-ja. Foto: BoBo
Z življenjem v Sloveniji je zadovoljnih 87 odstotkov vprašanih, s čimer se Slovenci uvrščamo malo nad povprečje EU-ja. Foto: BoBo
Zavod za zaposlovanje
Slovenci so najbolj kritični do gospodarskega položaja in razmer na trgu dela v državi. Foto: BoBo
Evro, denar
Osebni finančni položaj dve tretjini Slovencev ocenjujeta kot dober. Foto: EPA

Nezadovoljnih je tako 13 odstotkov Slovencev in slaba petina Evropejcev. V primerjavi s predhodnim merjenjem lanske pomladi je stopnja zadovoljstva z lastnim življenjem med Slovenci zrasla za šest odstotnih točk, na ravni EU-ja pa je bil dvig zadovoljstva precej manjši, in sicer en odstotek.

Skoraj dve tretjini Slovencev (64 odstotkov) ocenjujeta finančno stanje svojega gospodinjstva kot dobro, kar je štiri odstotne točke pod povprečjem EU-ja. Od predhodnega merjenja je ta ocena v Sloveniji zrasla za štiri odstotke, na ravni EU-ja pa niso zaznali sprememb. Podobno več kot polovica vprašanih (57 odstotkov) svoj osebni položaj v zvezi z zaposlitvijo ocenjuje kot dober in tudi Evropejci so podali podobno oceno (58 odstotkov).

Kakovost življenja v EU-ju Slovenci ocenjujejo kot nekoliko boljšo kot doma, še kaže raziskava. Kot dobro kakovost življenja v Sloveniji tako ocenjuje 46 odstotkov vprašanih, za življenje v EU-ju pa je oceno dobro podalo 62 odstotkov vprašanih. V drugih državah kakovost življenja v povprečju vrednotijo višje (61 odstotkov), a delež dobrih ocen v Sloveniji je od prejšnjega merjenja porasel kar za devet odstotnih točk, na ravni EU-ja pa le za točko.

Pesimistični glede gospodarstva
Največ pesimizma so vprašani izražali pri ocenah kondicije slovenskega gospodarstva in stanja na področju zaposlovanja. Kar štirje od petih Slovencev (80 odstotkov) ocenjujejo gospodarski položaj Slovenije kot slab. Trend sprememb javnega mnenja od prejšnjega merjenja sicer tudi tu kaže določen napredek.

Razmere na področju zaposlovanja medtem v državi kot dobre ocenjuje le sedem odstotkov Slovencev. V povprečju državljani EU-ja stanje na nacionalnem trgu dela ocenjujejo precej bolje, saj je oceno dobro podalo 30 odstotkov vprašanih.

Slovenci pozitivneje od večine preostalih Evropejcev vidijo gospodarski položaj EU-ja, saj jih kar 46 odstotkov meni, da je ta dober. Delež ocene dober na ravni EU-ja je za primerjavo precej nižji, in sicer 38-odstoten.

Zadovoljni Skandinavci
S svojim življenjem so najbolj zadovoljni prebivalci skandinavskih držav in držav Beneluksa: prednjačijo Danci, Švedi, Luksemburžani, pa Nizozemci in Finci. Manj kot polovica vprašanih je s svojim življenjem zadovoljna v Grčiji, Bolgariji in v delu Cipra, ki je pod upravo turško-ciprske skupnosti.

Raziskavo Eurobarometer so izvedli v 34 državah, sodelovali pa so prebivalci, stari 15 let ali več. V Sloveniji so opravili 1.011 anket po metodi osebnega anketiranja v gospodinjstvu s pomočjo računalnika.