Na stotine otrok po Sloveniji živi v revščini in si obilnega božiča lahko le želi. Foto: Mojca Grilc Ropret
Na stotine otrok po Sloveniji živi v revščini in si obilnega božiča lahko le želi. Foto: Mojca Grilc Ropret

"Dragi Dedek Mraz, kako ste? Verjetno imate že veliko dela z nakupovanjem daril. Jaz bi si rad zaželel nekaj za nas tri. Za bratca, ki ima tri leta, bi si zaželel igračko – traktor s prikolico. Zase bi želel legokocke. Za mami pa trenirko, ker ima že vse luknjaste. Prosim, prinesi darila raje njima kot meni, da ne bo predrago. Lahko nam pa tudi namesto tega prineseš kaj hrane, bomo zelo veseli. Hvala ti, Dedek Mraz, hvala, ker moja mami nima službe in nimamo denarja."

To je eno od skoraj 800 pisemc, ki bodo te dni šla skozi roke treh mladih mamic Alie, Ane in Vanje, ki so že lani s pomočjo prostovoljcev pomagale na poseben način obdarovati otroke v stiski, čeprav ne one ne darovalci otrok osebno niso spoznali. Akcija, ki so jo izpeljale s pomočjo centrov za socialno delo (CSD) in območnih organizacij Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), je bila res velik organizacijski zalogaj, a je zadovoljstvo ob tem, da so razveselile več kot 500 otrok, res odtehtalo ves trud.

Otroci so poslali več sto pisem z željami: "Prosim, odnesi poplave."
Povabila k letošnjemu projektu so letos poslale na naslove tistih, ki so bili že lani "vršilci dolžnosti" dobrih mož, ter na CSD-je in območne organizacije ZPMS-ja po vsej Sloveniji. In kmalu so začela prihajati pisemca.

Pisemca otrok še prihajajo k trem prostovoljkam, ki skrbijo, da otroci za darovalca ostanejo anonimni, pojasnjuje Ana: "Vsa pisma pridejo k nam trem, me jih označimo in skenirana pošljemo darovalcem. Otroci se včasih podpišejo z imenom in priimkom, napišejo tudi naslov ali telefonsko številko staršev, to seveda vse prekrijemo. Darovalci dobijo le pomembne podatke, kot je ime, starost ali velikost oblačil."

Kljub temu pa bo prav vsako izmed darilc – če ga bodo donatorji le pravilno označili – našlo mesto pod pravo smrečico. "Vsi centri za socialno delo so nam poslali sezname otrok in te sezname imamo mi in oni. Darila bomo označili tako, da bo povsem jasno, katero pripada kateremu otroku. Ni možnosti, da bi prišlo do napake," trdi Ana. Alia dodaja: "Letos smo se bolje organizirale, daril ne sprejemamo več v domačih garažah, pač pa smo najele skladišče. In ko bodo vsa darila zbrana, nam bodo prijatelji in drugi dobrotniki s kombiji pomagali razvoziti darila po Sloveniji, da jih bodo otroci dobili pravočasno."

In vso koordinacijo in organizacijo tega najbrž res edinstvenega podviga vodijo tri prostovoljke, sicer zaposlene mame majhnih otrok: "Temu posvečamo čas predvsem ponoči, zato ljudje ne smejo biti začudeni, če dobivajo našo elektronsko pošto ob dveh ali treh ponoči. Ni napaka, res je," se smeji Alia. "Ampak na koncu to zadovoljstvo, ki ga bomo prinesli otrokom, poplača vse!" še doda.