Jaklič je napovedal, da se bo proti Fursu bojeval z vsemi pravnimi sredstvi. Foto: BoBo
Jaklič je napovedal, da se bo proti Fursu bojeval z vsemi pravnimi sredstvi. Foto: BoBo
Milijonska hipoteka Fursa na Jakličevi hiši

Furs je po podatkih iz zemljiške knjige na hiši predznambo hipoteke vpisal pred dvema mesecema in je vredna 1,59 milijona evrov, piše Delo. Za kakšno davčno obveznost gre, ni znano, prav tako ni znano niti, ali je postopek pravnomočno končan.

Jaklič je za časnik sporočil, da ni seznanjen z zadevo, ker je od leta 2013 lastnica nepremičnine njegova žena Andreja Jaklič. Ob tem je pripomnil, da gre "najverjetneje za davčni terorizem".

V ločenem sporočilu medijem pa je zatrdil, da je v obdobju od leta 2000 do 2013 plačal več kot 1,6 milijona evrov davkov in prispevkov, a da je finančna uprava kljub temu zoper njega sprožila davčni pregled, sprva za pet let, pozneje pa še za 10 let nazaj, in sicer za obdobje od 1. januarja 2004 dalje.

Ob tem je zatrdil, da davčni postopek proti njemu še poteka, saj ni prejel niti zapisnika niti odločbe. "Prejel sem le sklep o zavarovanju, v katerem finančna uprava omenja milijonske številke, ki pa nimajo nobene realne osnove, saj takšnega denarja nikoli nisem niti videl, kaj šele imel," je zapisal in dodal, da se bo proti ravnanju Fursa boril do konca.

Po 13 letih z luknjami v zakonu legaliziral gradnjo
Upravna enota Ljubljana je šele konec novembra izdala gradbeno dovoljenje za Jakličevo hišo. Jaklič je že leta 2002 v Selu nad Polhovim Gradcem kupil staro kmetijo in nato na njenem mestu s pojasnilom o prenovi dotrajanega kmečkega poslopja zgradil nov objekt z zunanjim bazenom.

Čeprav je gradbeni inšpektor že maja 2005 odločil, da gre za črno gradnjo, je Jaklič z vztrajnim pritoževanjem in izkoriščanjem zakonskih lukenj najprej dosegel legalizacijo bazena, nato pa še preostalega dela kmetije.

Okrožno sodišče v Ljubljani pa je 11. novembra tudi oprostilo Jakliča in soobtožene v zadevi Vzajemna, nekdanjega člana uprave zavarovalnice Franca Henigmana ter nekdanja vodilna v podjetju S&T Klavdija Godniča in Saša Bergerja. Obtožnica je Jakliča in Henigmana bremenila, da sta odobrila preplačilo dejanske vrednosti pogodbe s S&T-jem za vzpostavitev informacijskega sistema v vrednosti 551.213 evrov.

Milijonska hipoteka Fursa na Jakličevi hiši