Minister, ki opravlja tekoče posle, Igor Lukšič je ponosen na to, da so po osmih letih z ZDA podpisali pogodbo o financiranju Fulbrightovih štipendij, pa tudi pogodbo o sodelovanju z Brazilijo. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Minister, ki opravlja tekoče posle, Igor Lukšič je ponosen na to, da so po osmih letih z ZDA podpisali pogodbo o financiranju Fulbrightovih štipendij, pa tudi pogodbo o sodelovanju z Brazilijo. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Omenjena sredstva je ministrstvu za šolstvo in šport uspelo povečati za 47 odstotkov glede na leto 2008 in še za 20 odstotkov leta 2010, je na novinarski konferenci navedel minister, ki opravlja tekoče posle, Igor Lukšič. Prav tako so za 22 odstotkov povečali tudi sredstva za visoko šolstvo.

"Če upoštevamo, da je bila kriza in so bile težave s proračunom, so to dosežki, ki bodo dolgoročno dali rezultat," je poudaril Lukšič.

Lukšič: Sprejeli smo nekaj manjših zakonov na področju visokega šolstva
Po njegovem mnenju je pomembno tudi, da je vlada pri upravljanju raziskovalnih inštitutov znova dala v roke vajeti zaposlenim oz. raziskovalcem.

"Na področju visokega šolstva smo sprejeli nekaj manjših zakonov, ki predvsem debirokratizirajo priznavanje diplom, povečujejo preglednost z elektronskimi evidencami, tudi preglednost študijskih programov za študente in za vse, ki hočejo vedeti, kaj se dogaja v visokem šolstvu," je dodal.

Minister, ki opravlja tekoče posle, je ponosen tudi na to, da so po osmih letih z ZDA podpisali pogodbo o financiranju Fulbrightovih štipendij, pa tudi pogodbo o sodelovanju z Brazilijo. Navsezadnje pa je državni zbor na zadnji oktobrski seji sprejel še novi zakon o vrednotenju in priznavanju izobraževanja, ki teži k pravičnejši obravnavi tujega izobraževanja.

Dosežki ministrstva: ustanovitev nacionalne agencije in digitalno oddajanje TV-signalov
Direktor direktorata za visoko šolstvo Stojan Sorčan pa je med dosežki ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo med drugim izpostavil ustanovitev nacionalne agencije za zagotavljanje kakovosti v visokem šolstvu, kar je v skladu z novelo zakona o visokem šolstvu, ki je začela veljati prav danes. Omenil je še projekt uvedbe evidenčnega in analitskega informacijskega sistema za visoko šolstvo.

V sodelovanju z univerzami pa so za za študijsko leto 2010/2011 pripravili inovativno shemo doktorskega študija, ki predstavlja napredek v kakovosti študija in zagotavlja, kot pravi Sorčan, večjo avtonomnost univerz.

Kot enega izmed dosežkov pa je direktor direktorata za informacijsko družbo Marjan Turk omenil tudi uspešno izveden prehod iz analognega na digitalno oddajanje TV-signalov.