Predsednik Türk naj bi se kmalu odločil, ali poslati kandidaturo Sekolca v državni zbor. Foto: EPA
Predsednik Türk naj bi se kmalu odločil, ali poslati kandidaturo Sekolca v državni zbor. Foto: EPA

Kandidaturo Jerneja Sekolca za člana arbitražne skupine bodo podprli poslanci SD-ja, DeSUS-a, LDS-a, Zaresa in SNS-a ter štirje od petih nepovezanih poslancev.

Podporo so vodje poslanskih skupin potrdili po srečanjih s predsednikom države Danilom Türkom, ki v skladu z zakonom uradno predlaga kandidata državnemu zboru. Poleg omenjenih je podporo Sekolcu zagotovil tudi poslanec madžarske narodne skupnosti.

Slovenskega arbitra v arbitražnem razsodišču, ki bo določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, mora dokončno potrditi parlament. Čeprav so edinega kandidata Jerneja Sekolca že podprli vlada in poslanske skupine SD-ja, DeSUS-a in LDS-a, se je Türk vseeno odločil za dodatne pogovore.

Poslanska skupina SLS-a o podpori Sekolcu še ni sprejela odločitve, poudarili pa so, da je zanje ključnega pomena opredelitev predmeta spora.

SDS se pogovorov (spet) ni udeležil
Na pogovorih ni bilo SDS-a, saj vodja poslanske skupine Jože Tanko poudarja, da predsednik že več kot leto dni ni odgovoril na nekaj njihovih vprašanj. SDS, ki se do zdaj že večkrat ni udeležil posvetovanj pri predsedniku republike, med drugim tudi tistega o imenovanju ustavnih sodnikov, sicer meni, da o slovenskem arbitru ne bi smeli odločati pred verjetnimi predčasnimi volitvami.

Enotni, da gre za odličnega kandidata
Vodja poslanske skupine SD-ja Dušan Kumer je dejal, da v SD-ju ni bilo niti kančka dvoma, da gre za kandidata, ki bo lahko popolnoma uresničil želje in pričakovanja Slovenije v postopku. Tudi vodja poslanske skupine DeSUS-a Joško Godec je zadovoljen, da se je za položaj našel tako kakovosten človek. "Strinjamo se s stališči in argumenti sodnega sveta, pa tudi vlade, da je kandidat po tistem, kar imamo na mizi, zagotovo najboljše, kar Slovenija ta trenutek premore," pa je povedal vodja poslanske skupine LDS-a Borut Sajovic.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič je dejala, da bodo štirje od petih Sekolca podprli, od Andreja Magajne pa še ni dobil odgovora. Žnidaršič je prepričan, da je Sekolec "sijajni kandidat", ki izpolnjuje vse pričakovane pogoje, kot član stalnega arbitražnega sodišča pa ima tudi dolgoletno tovrstno prakso.

Za potrditev potrebnih 46 glasov
Po posvetih z vodji poslanskih skupin naj bi predsednik Türk kandidaturo Sekolca poslal v državni zbor, kjer bo moral ta dobiti podporo večine vseh poslancev, torej najmanj 46. Sekolec je edini kandidat, trenutno pa je podpredsednik londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in član stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. Je tudi neodvisen arbiter v vrsti stalnih, t. i. institucionalnih arbitraž po vsem svetu in hkrati tudi arbiter v ad hoc arbitražah.