Pahor je povedal, da je treba stanje vojske v zadnjem času pozorneje spremljati tudi zaradi spremenjenih razmer v svetu. Foto: Daniel Mlakar/Slovenska vojska
Pahor je povedal, da je treba stanje vojske v zadnjem času pozorneje spremljati tudi zaradi spremenjenih razmer v svetu. Foto: Daniel Mlakar/Slovenska vojska

Pahor, vrhovni poveljnik obrambnih sil, si je v družbi obrambne ministrice Andreje Katič in načelnika generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Andreja Ostermana ogledal predstavitev enot 72. brigade, v vojaškem objektu Kadetnica pa še Center vojaških šol.

Gre sicer za reden obisk predsednika republike pred prejemom letnega poročila generalštaba Slovenske vojske o pripravljenosti vojske, ki ga Pahor pričakuje prihodnji teden.

Posledice večletnega krčenja sredstev so že vidne
Pahor je v nagovoru vojakom povedal, da je treba stanje vojske v zadnjem času pozorneje spremljati, ne le zaradi slabše opremljenosti vojske zaradi večletnega krčenja sredstev za državni varnostni sistem, pač pa tudi zaradi spremenjenih razmer v svetu.

Predsednik države, ki ne dvomi o predanosti in profesionalnosti vojakov, se zaveda, da v vojski ni vse tako, kot bi moralo biti. Poudaril je, da je treba posodobiti cel varnostni sistem, pri tem pa "ne smemo zanemariti investicij v opremo, usposabljanje in tudi plače".

Opozoril je, da tudi pritožb vojakov zaradi nizkega plačila ne bi smeli spregledati. Hkrati je spomnil, da se je negativno gibanje financiranja obrambe v Sloveniji že ustavilo. "A to glede na iztrošenost, varnostna tveganja in na to, da potrebujemo čvrsto in učinkovito vojsko, ki mora opravljati naloge tako v mednarodni skupnosti kot doma, ni dovolj," je dejal.