Nekateri Delovi novinarji trdijo, da je njihova hiša trenutno najbolj na preizkušnji. Foto: RTV SLO
Nekateri Delovi novinarji trdijo, da je njihova hiša trenutno najbolj na preizkušnji. Foto: RTV SLO
Predsednik Društva novinarjev Slovenije Grega Repovž
Društvo novinarjev Slovenije opozarja, da je svoboda medijev v Sloveniji načeta. Foto: RTV SLO
Peter Jančič
Jančič meni, da govor o političnih menjavah pomeni pritisk. Foto: RTV SLO

V pisni izjavi ministrstvo sporoča, da so mediji do oblasti kritični bolj kot včasih. Med drugim navajajo, da je Slovenija po indeksu svobode tiska organizacije Novinarji brez meja na odličnem devetem mestu v svetovnem merilu.

Društvo stališča ne spreminja in meni, da Slovenije ni več mogoče šteti med države, kjer lahko novinarji delajo neovirano, in da ponekod uprava že posega v novinarsko avtonomijo.

"Takšno stanje je zaradi zakona o RTV Slovenija, zakona o medijih, zaradi kadrovskih menjav, ki so se zgodile v zadnjem letu od nadzornih svetov, uprav, urednikov," meni predsednik društva novinarjev Grega Repovž.

Novinar Dela Peter Kolšek je za Odmeve dejal, da "svoboda tiska na Delu na samo da je na preizkušnji, ampak je svoboda vedno bolj poražena. Dogaja se to, da meja med uredništvom in upravo vedno bolj pada."

Odgovorni urednik Dela Peter Jančič pa meni, "da gre pravzaprav za neki pritisk, da iz političnih razlogov ne bi smeli zamenjati nekih urednikov". "To je pritisk, na katerega ne bom pristal. Ta razprava je nesprejemljiva in je škodljiva za slovensko novinarstvo. Društvo ravna neodgovorno."

Stroka meni, da je bila novinarska svoboda načeta vsa leta, saj država ni želela umakniti lastništva v medijih.

Marko Milosavljevič s Fakultete za družbene vede je ob svetovnem dnevu tiska povedal, da ja država tudi v preteklosti imenovala ljudi v uprave in direktorje in urednike, ki niso imeli podpore novinarjev. "Vendar pa se mi zdi, da je v zadnjem času ta trend še bolj izrazit. Mislim, da je v ozadju interes po oblažitvi kritičnosti do medijev."

Mednarodna raziskava: Ljudje bolj zaupajo medijem kot vladi.
Rajko Gerič, predsednik koordinacije sindikatov RTV Slovenija, meni, da "morajo te nove ekipe začeti z delom. Ko bodo začele delati, se bo videlo, ali delajo politično ali delajo strokovno, odgovorno in profesionalno. Zaenkrat je o političnih zamenjavah prezgodaj govoriti."

Z njim se ne strinja Peter Frankl, odgovorni urednik in direktor Financ: "Gotovo gre za politične menjave. Prej je bila na oblasti ena, zdaj pa druga politika."

Organizacija Novinarji brez meja je ob dnevu svobode medijev na Trgu človekovih pravic v Parizu predstavila portrete 37 svetovnih voditeljev, "sovražnikov svobode medijev". Med njimi sta kubanski in ruski predsednik, Fidel Castro in Vladimir Putin, celoten seznam pa si lahko ogledate tukaj.
Mejo naj si postavijo novinarji sami
Predsednik države Janez Drnovšek je za TV Slovenija dejal, da velikokrat nastajajo povezave med kapitalom, politiko in mediji. Ti se povežejo v nekih skupnih interesih, drug drugega pokrivajo in potem vse to skupaj še oblečejo, kot da gre za svobodo medijev pa v resnici ne gre. "Seveda se tudi pri nas pojavljajo takšni poskusi. Mislim, da je predvsem treba, da novinarji sami povedo, kje je meja," je še dejal Drnovšek.