Januarja je bila na zadnjem mestu podpore stranka NSi, tokrat ta položaj zaseda Zares. Foto: MMC RTV SLO
Januarja je bila na zadnjem mestu podpore stranka NSi, tokrat ta položaj zaseda Zares. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski utrip
Velika večina je sprejemu oseb, zaprtih v Guantanamu, nenaklonjena. Foto: MMC RTV SLO

meni polovica vprašanih v raziskavi Slovenski utrip. Velika večina, 72 odstotkov, je proti sprejemu zapornikov iz Guantanama.
Februarsko merjenje javnega mnenja je pokazalo padec v deležu anketiranih, ki bi volili SDS, dvig podpori SD-ju in "vrnitev" stranke NSi. SDS bi namreč februarja volilo 15,9 odstotka vprašanih (januarja 18,1), SD pa 10,1 odstotka (januarja 7,2). Stranka Nova Slovenija, ki je januarja zasedala zadnje mesto z 1,1 odstotka podpore, je tokrat na petem mestu (3,3 odstotka), rep lestvice pa tokrat zaseda stranka Zares z 1,6 odstotka glasov.

Podpora se je dvignila tudi DeSUS-u na tretjem mestu (s 6,5 na 8,3 odstotka), večji skok pa je, sodeč po raziskavi, doživela tudi stranka SNS (s 3,2 na 6,2 odstotka) na četrtem mestu. Na repu lestvice so tokrat stranke SLS, LDS in Zares.

Podpora vladi nekoliko narasla
V primerjavi z januarjem se je delež tistih, ki vlade ne podpirajo, znižal s 74 na 69,1 odstotka. Podpora vladi se je z 20 januarskih dvignila na 25.5 odstotka. Vlado še najbolj podpirajo starejši od 55 let, so izpostavili raziskovalci.

Anketo je februarja izvedla Fakulteta za uporabne družbene študije iz Nove Gorice na vzorcu 907 anketirancev. Anketa je bila telefonska, raziskovalci pa so uporabili stratificirani slučajni vzorec.

Arhivski dokumenti, Türk in Velikovec
Sodeč po raziskavi 52, 6 odstotka meni, da je bila objava arhivskih dokumentov na spletni strani SDS-a v zvezi s predsednikom Danilom Türkom zavestna manipulacija. 21,5 jih meni, da je šlo za malomarnost, le 9,4 pa, da je to bilo korektno dejanje.

Po drugi strani jih 36,7 odstotka meni, da je Türkova izjava o velikovškem atentatu (na kar so se dokumenti nanašali) netočnost, 20,5 odstotka je izjavo označilo za laž, 18,6 pa za resnico.

Predsednik države je med državnimi institucijami, poleg vojske, edini doživel dvig zaupanja javnosti. Vsem drugim je podpora padla.

Medtem je objavljanje arhivskih dokumentov o delovanju nekdanje Službe državne varnosti oziroma Udbe za Slovenijo za skoraj polovico, 46,4 odstotka vprašanih, nepomembno. Deleža tistih, ki se jim zdi to početje škodljivo ali koristno, sta približno enaka (25,3 odstotka za koristno ter 23,1 za škodljivo).

Več kot polovica vprašanih, 53,3 odstotka meni, da je predsednik SDS-a Janez Janša "prejemal provizijo". Tretjina (29,7 odstotka) meni, da ni tako, 16,9 pa o tem nima mnenja.

Velika večina proti zapornikom iz Guantanama
Premier je napovedal mogoče sprejetje dveh zapornikov iz ameriškega zapora Guantanamo. Sodeč po raziskavi, takšni potezi nasprotuje 71,7 odstotka, le 21,5 pa bi sprejem podprlo.

Posebnost Goriške v skoraj vseh kategorijah
Prebivalci Goriške so v raziskavi precej izstopali. Vlado podpirajo skoraj dvakrat toliko kot v povprečju prebivalci ostalih regij. Višje so prebivalci Goriške regije ocenili tudi raven demokratičnosti ter delo institucij. Nekoliko bolj kot ostali so prepričani, da je objavljanje arhivskih dokumentov nepomembno ter da je Turkova izjava le netočna ter so hkrati izrazili precej višjo stopnjo prepričanja, da je Janša prejemal provizijo. Precej topleje kot ostala država bi tudi sprejeli zapornike, so sklenili raziskovalci goriške fakultete.