Foto:
Foto:

Dogovor bo določil način povečevanja plač letos in v prihodnjem letu. Po njem se bodo osnovne plače v gospodarstvu povečevale po panogah.

Povprečna plača v panogi se bo povečala za 3,2 ali 3,4 odstotka, o čemer se morajo še dogovoriti. Tako dobljen znesek povišanja pa se bo zaposlenim prištel k osnovni plači. V vsakem primeru pa se bodo plače vsem zaposlenim zvišale za najmanj 5.000 tolarjev bruto.

Vse strani optimistične
Čeprav je po današnjem sestanku še nekaj odprtih vprašanj in jih bodo partnerji do prihodnjega tedna še preučili, so tako delodajalci kot tudi sindikati optimistični, da bi v torek dogovor lahko že parafirali, sta poudarila generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Samo Hribar Milič in predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič.

Slednji , ki pa je pri napovedi sklenitve dogovora vseeno nekoliko bolj previden. Če pa bo tak dogovor obveljal, naj bi se po Semoličevih besedah plače prvič uskladile avgusta, torej bi zaposleni njihovo povečanje občutili pri septembrskem izplačilu.

Vladni predlog znižanja davka
Premier Anton Rop upa, da bodo pogajanja že prihodnji teden dala konkretne rezultate in da bo dogovor o politiki plač parafiran. Po njegovem mnenju je pomembno, da so se socialni partnerji uspeli dogovoriti, da bo osnovna plača osnova za usklajevanje. Spomnil je, da je vlada pripravila predlog znižanja davka na plače, ki pa je pogojen s sklenitvijo dogovora.