Štefanec je poudaril, da še nobena odločitev KPK-ja do zdaj ni pravnomočno padla na sodišču. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Štefanec je poudaril, da še nobena odločitev KPK-ja do zdaj ni pravnomočno padla na sodišču. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Komisija, kakršna je danes, za boj proti korupciji ne naredi nič, mogoče komu to tudi ustreza.

Alenka Bratušek, Zavezništvo socialno-liberalnih demokratov
Alenka Bratušek
Bratuškova je izpostavila, da je pod vodstvom Štefaneca KPK zapustilo precej zaposlenih. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Štefanec o poročilih o premoženjskem stanju prvakov strank, ki jih je izdal prejšnji senat
Mandatno-volilna komisija
V primeru podpore bi predlog romal na plenarno sejo DZ-ja, ta pa bi glasovala o predlogu predsedniku republike - ta bi sprejel končno odločitev. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Člani parlamentarne komisije so predloga za razrešitev predsednika senata KPK-ja obravnavali več kot štiri ure. Začelo se je z očitki, ki jih je naštela prvopodpisana pod predlog, nepovezana poslanka Alenka Bratušek.

Kot je dejala, je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) nezakonito pridobivala in hranila bančne podatke vseh državljanov Slovenije, kar je ugotovil tudi informacijski pooblaščenec.

Poudarila je, da o neodvisnosti komisije dvomi in je do njenega delovanja kritičen tudi OECD, spomnila je na sodbo upravnega sodišča, ki je v njenem primeru ugotovilo, da ji je KPK v več fazah postopka kršil ustavne pravice in da je šlo za kršitve zakona, ter samovoljno in arbitrarno odločitev komisije.

Ob tem predlagatelji (poleg Bratuškove še poslanci NSi-ja) Štefanecu očitajo, da je v primeru uslužbenke komisije, ki ni plačevala parkirnine kot vsi zaposleni, ravnal v nasprotju z načelom integritete. Bratuškova pa je omenila še dogajanje na komisiji, ki jo je po njenih besedah v času, ko jo vodi Števanec, zapustilo več kot pol zaposlenih. "Komisija, kakršna je danes, za boj proti korupciji ne naredi nič, mogoče komu to tudi ustreza," je ugotavljala.

Štefanec: Za odločitvami stojim
Štefanec očitke zavrača. Prepričan je, da komisija ni kršila niti ustave niti zakonov, za svojimi odločitvami stoji in zanje prevzema odgovornost. V tem trenutku ni nobene zadeve, ko bi bilo pravnomočno odločeno in bi bila odločitev senata komisije razveljavljena. Tudi po odločbi informacijskega pooblaščenca in odločitvi upravnega sodišča v primeru Bratuškove postopka še nista končana in pravnomočne odločitve še ni, je opozoril.

Komentiral je tudi na navedbe, da "je stopil v prevelike čevlje", pri čemer je poudaril, da v te čevlje ni želel in tudi nikoli ne bo želel stopiti, "ker so okuženi z glivicami nezakonitega delovanja". Iz sodbe vrhovnega sodišča namreč izhaja, da so njegovi predhodniki ravnali nezakonito, ko so objavili poročilo o nadzoru premoženjskega stanja prvakov strank, ne da bi jim omogočili, da se predhodno izrečejo o tem. "To je bilo politično odločanje," je poudaril in dodal, da je napako odpravil zdajšnji senat komisije.

Štefanec: Pri OECD-ju je Drago Kos
Ob očitkih OECD-ja pa je dejal, da je bila najkritičnejša delovna skupina za podkupovanje tujih uslužbencev, ki deluje v okviru OECD-ja in katere predsednik je Drago Kos. Ta je bil po Štefanečevih besedah do njega prijazen in je ponujal pomoč delovne skupine, a le do trenutka, ko je postalo javno znano, da komisija preiskuje svetovalne pogodbe v NLB-ju in v tem okviru tudi sodelovanje družbe, katere večinski lastnik je Kos.

Glede primera uslužbenke je pojasnil, da je bil disciplinski postopek zoper njo uveden, a je zastaral. Ker pa so se ti očitki in očitki, da onemogoča delo svoje namestnice, ponavljali, je vložil samoovadbo, bil na razgovoru na policiji, ki je poslala poročilo državnemu tožilstvu. To je decembra naznanilo kaznivih dejanj zoper njega zavrglo.

Zorčič: Predlagateljica je v postopku
Igor Zorčič (SMC) je izpostavil, da tudi s stališča zakonodajno-pravne službe izhajajo povsem utemeljeni pomisleki, ali so navedeni razlogi takšni, ki dopuščajo ukrepanje. Po njegovem mnenju niso. Poleg tega pa, kot je dodal, ne more mimo dejstva, da je predlog nastal kot odziv predlagateljice na to, da je bila sama v postopku na KPK-ju. Če bi podprli predlagani sklep, bi po njegovem mnenju pustili vtis, da jim je mar le takrat, ko se pred KPK-jem "znajde kdo izmed nas".

Vrtovec: KPK ima težavo verodostojnosti
Bratuškova je vztrajala, da je bilo kršitev več in da ne gre le za njen oseben primer. Jernej Vrtovec (NSi) pa je med drugim opozoril na težavo verodostojnosti in učinkovitega delovanja komisije ob sporih, ki obstajajo med dvema članoma njenega senata. Nesoglasja so se znova pokazala tudi ob današnjih pojasnilih namestnice predsednika KPK-ja Alme Sedlar.

Matjaž Han (SD) je tako predlagal, da bi odločanje preložili, da bi predhodno vodje poslanskih skupin opravili pogovor s predsednikom države, a njegov predlog ni bil izglasovan. Dragan Matić (SMC) pa je menil, da bi bilo prav, da bi predsednik republike "potegnil državniško potezo, prevzel odgovornost, se posvetoval in zavzel stališče o nastalem problemu".

Tanko: KPK je obračunaval s političnimi nasprotniki
Po mnenju Jožeta Tanka (SDS) pa Štefanečeve današnje besede potrjujejo njihove trditve, da "KPK v svojem bistvu opravlja vlogo politične policije ali del nalog, ki jih je nekdaj opravljala Služba državne varnosti", in da gre za obračunavanje s političnimi nasprotniki.
Posnetek seje, 1. del

Posnetek seje, 2. del







Komisija, kakršna je danes, za boj proti korupciji ne naredi nič, mogoče komu to tudi ustreza.

Alenka Bratušek, Zavezništvo socialno-liberalnih demokratov
Štefanec o poročilih o premoženjskem stanju prvakov strank, ki jih je izdal prejšnji senat