Fotografija, ki je pretresla javnost. Ostanki žrtev v Barbarinem rovu v Hudi jami. Foto: Reuters
Fotografija, ki je pretresla javnost. Ostanki žrtev v Barbarinem rovu v Hudi jami. Foto: Reuters
V Hudi jami tudi posmrtni ostanki žensk

Neuradno naj bi šlo za skupino žensk, Balažic pa je za TV Slovenija dejal, da so našli nekaj skeletov, ki so po svojih značilnostih nedvomno ženski. Otroških ostankov niso našli.

Ne le dva, ampak trije rovi v Hudi jami
Balažic ni želel ugibati o številu žrtev v Hudi jami (teh naj bi bilo po mnenju nekaterih celo 4.000), je pa dejal, da ne gre le za dva rova, kakor so preiskovlaci menili do zdaj, ampak da so rovi s trupli trije. Prvi jašek, ki je globok 50 metrov je poln trupel, kaj oziroma koliko pa jih je v drugem in tretjem rovu, pa še ni znano.

Preiskovalci bodo svoje delo končali prihodnji teden in z ugotovitvami seznanili preiskovalnega sodnika.

Kako pietetno poskrbeti za posmrtne ostanke
Ni še znano, kaj se bo zgodilo z najdenimi posmrtnimi ostanki. Po mnenju vodje komisije za prikrita grobišča Jožeta Dežmana bi bilo treba posmrtne ostanke izkopati. Tudi Spomenka Hribar meni, da je treba rov, ki so ga začeli odkopavati, izprazniti, a ne prej, dokler vlada ne določi mesta pokopa žrtev. Prestala grobišča bi bilo potrebno sondirati, odkriti, ali so v njih trupla, in jih ustrezno pietetno urediti, dodaja Hribarjeva.

Spomenka Hribar se zavzema tudi za končanje zgodbe prikritih grobišč. "Pričakujem od zveze borcev, da da poziv, ne samo borcem, ampak vsem, ki kaj vedo, da to tudi povedo, da enkrat zaključimo to zgodbo," je dejala.

Predsednik zveze Janez Stanovnik pa je dejal, da poboje v Hudi jami obžaluje, v javno polemiko pa se za zdaj ne namerava vključiti.

A. K. K.

V Hudi jami tudi posmrtni ostanki žensk