Vodstvo zavoda zavrača očitke o kršenju zakonodaje in predpisov. Foto: BoBo
Vodstvo zavoda zavrača očitke o kršenju zakonodaje in predpisov. Foto: BoBo
Vodstvo RTV SLO o menjavah in spremembah

Milosavljević je v kolumni v Delu opozoril na tri domnevne kršitve zakonodaje in statuta RTV-ja, zaradi katerih po statutu preneha funkcija tako generalnemu direktorju in direktorici televizije. Po njegovih besedah zakon o RTV Slovenija jasno določa, da je na tretjem programu mogoče predvajati samo določene vsebine.

Poleg tega statut nalaga, je zapisal Milosavljević, da imajo zaposleni na RTV-ju pravico do pobud in odgovora na pobudo, kar je po njegovem mnenju odgovorna urednica Informativnega programa TV Slovenija Jadranka Rebernik kršila, ko je novinarjem na njihovo zahtevo, da Bojan Traven ne sme postati eden izmed urednikov TV Dnevnika, odvrnila: "Nismo več v komunizmu."

Tretji očitek pa je šel na informacije, da naj bi Traven postal eden izmed urednikov, kar je po Milosavljevićevem mnenju nesprejemljivo, saj je novinarsko častno razsodišče zanj že devetkrat ugotovilo, da je kršil novinarski kodeks, poleg tega pa je tudi bohinjski občinski svetnik.

Travna ne bo med uredniki, trudijo se za strpno komunikacijo
V odgovoru na očitke so iz službe za odnose z javnostmi zapisali, da zakon "predvideva poseben program, namenjen parlamentarnim vsebinam". "Vendar te seje vsebinsko in časovno ne zapolnijo celotnega programa, zato RTV Slovenija na tem programu predvaja tudi druge informativne vsebine," so pojasnili. Prav tako po njihovih besedah tretji program "ni namenjen IZKLJUČNO navedenim programskim vsebinam, saj bi to pomenilo, da programskega časa v resnici s takšnimi vsebinami ne bi mogli v celoti zapolniti".

Iz vpisa v razvid medijev pa je poleg tega jasno mogoče razbrati, da je struktura tretjega programa večplastna, so dodali.

Glede odziva Rebernikove so ob tem zapisali, da prek Sveta delavcev v celoti spoštujejo zahtevo po soupravljanju delavcev. "Dejstvo je, da si v zavodu prizadevamo z raznimi oblikami interne komunikacije, da obe strani, ki komunicirata o delovnem procesu, o pobudah ali glede drugih pravic zaposlenih, strpno in konstruktivno komunicira, četudi statut teh vprašanj ne bi izrecno urejal. Vsekakor pa omenjeni člen določa potrebni standard komuniciranja na RTV Slovenija in prav je, da se tega zavedamo vsi zaposleni," so pristavili.

O Travnu pa so bili zelo jedrnati: "Navedbe v tej točki so brezpredmetne, ker Bojan Traven ni bil in tudi v prihodnje ne bo imel uredniških nalog na RTV Slovenija."

Na očitke, da naj bi programski svet RTV-ja obravnaval in problematiziral primernost novinarke Jelene Aščić za voditeljico Dnevnika ob državnih in verskih praznikih, se je odzval tudi predsednik programskega sveta RTV Slovenija Mitja Štular. Navedbe je "najostreje" zavrnil in jih označil kot povsem neresnične. "Na nobeni izmed sej programskega sveta v času mojega predsedovanja o tem ni bilo razprave," je zatrdil. To po njegovem mnenju kaže na "nedopustno nizko raven komunikacije" tistih, ki so navedbe sprožili.
Celotno izjavo lahko preberete tukaj.
Vodstvo RTV SLO o menjavah in spremembah