Predsednik odbora Aleš Primc je prepričan, da bodo zbrali dovolj podpisov, če pa jih poslanci ne bi podprli, napoveduje ponovno zbiranje podpisov in vlaganje predloga v DZ. Foto: BoBo
Predsednik odbora Aleš Primc je prepričan, da bodo zbrali dovolj podpisov, če pa jih poslanci ne bi podprli, napoveduje ponovno zbiranje podpisov in vlaganje predloga v DZ. Foto: BoBo

Predsednik Odbora 2014 Aleš Primc je prepričan, da bodo zbrali dovolj podpisov, če pa jih poslanci ne bi podprli, napoveduje ponovno zbiranje podpisov in vlaganje predloga v DZ-ju.

Primc je še pojasnil, da si za uveljavitev zakona prizadevajo, saj so se mnogim krivice v sodnih dvoranah že zgodile, pri mnogih pa se sodni postopki vlečejo nerazumno dolgo. Vsi si želijo, da bi se jim sodilo v skladu z zakonom in ustavo, je dodal.

Prepričan je tudi, da je večina slovenskih sodnikov kakovostnih, strokovnih in poštenih, vendar pa manjšina zlorablja svojo funkcijo, zaradi česar je treba vzpostaviti mehanizme, s katerimi bi te sodnike izločili iz sistema.

Možnost izločitve sodnika sicer poznamo že v zdaj veljavni zakonodaji, Primc poudarja, da je v mnogo primerih to zdaj zgolj teoretična možnost. "Mnogi odvetniki namreč povedo, da jim kljub dolgi karieri to še ni uspelo," pravi Primc.

Zato predlagajo, da bi se sodnik ob prvem predlogu izločil avtomatično. Primc meni, da se tako ne bi dodatno zavlačevalo postopkov, saj bi se stranke morale odločiti, kdaj bi to naredile, in bi dobro premislile, ali bodo uporabile to enkratno možnost.

Med ukrepi, ki jih predlagajo, je Primc naštel javnost izidov glasovanja v senatih sodišč, ločena mnenja sodnikov v senatih sodišč, možnost snemanja sojenja in fotografiranja sodnikov, javno evidenco sodnikov kršiteljev človekovih pravic, pregleden sistem napredovanja sodnikov, odškodninsko odgovornost sodnikov in tožilcev, dejansko možnost izločitve sodnika, preprečitev takojšnjega prehajanja sodnikov in tožilcev med odvetnike, nadzor javnosti nad delom sodnikov in javnost premoženjskega stanja sodnikov.