Slovenija velja za varno državo, a je vse prej kot izolirana od dogajanja po svetu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Slovenija velja za varno državo, a je vse prej kot izolirana od dogajanja po svetu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dekan fakultete za varnostne vede Andrej Sotlar je na okrogli mizi, ki so jo v Portorožu organizirali portoroška Turistica, Hoteli Bernardin in Policijska uprava Koper, opozoril, da bi se že z eno samo bombo na ljubljanskem Prešernovem trgu bistveno spremenil pogled na varnost v Sloveniji, tako slovenskih kot tujih obiskovalcev.

Zaznavanje varnosti namreč izhaja iz najrazličnejših virov informacij in varnosti kot take se ne da tržiti, je hkrati opozoril dekan Turistice Janez Mekinc, saj ljudje namesto marketingu bolj verjamejo drugim virom informacij, pogosto takšnim iz prve roke, ki jih pridobijo sami. K zaznavi (ne)varnosti pa vpliva tudi oddaljenost, je dodal.

Preventivno ravnanje in sodelovanje z lokalno skupnostjo
Šter je pri tem opomnil, da morajo na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) dati varnostno oceno, ki ni tendenciozna, v korist turističnim agencijam in ki hkrati ne povzroča panike. Trenutno pa smo v obdobju, ko se varnostne razmere in naše potovalne navade močno in nepovratno spreminjajo. "Tveganje je tisto, s čimer se bomo morali naučiti živeti," je dodal.

Veliko varnostnih incidentov na letovanjih pa je mogoče preprečiti že s preventivnim ravnanjem, je navedel pomočnik direktorja uprave Hotelov Bernardin Matjaž Stražišar, kjer je zelo pomembno tudi redno sodelovanje z lokalno skupnostjo in različnimi ustanovami.