Združena levica je malce skeptična glede podpisov SD-ja. Foto: MMC RTV SLO
Združena levica je malce skeptična glede podpisov SD-ja. Foto: MMC RTV SLO


Za uvedbo preiskave se je zavzela stranka TRS, ki je del Združene levice (ZL). Predsednik TRS-a Matjaž Hanžek je na novinarski konferenci na začetku tedna presodil, da bi lahko zbrali dovolj podpisov.

ZL ima šest poslancev, računajo pa še na podpise poslancev NSi-ja, DeSUS-a, SMC-ja in ZaAB-a. Vodja poslancev ZaAB-a Jani Möderndorfer je pred kratkim predsedniku vlade Miru Cerarju že podal poslansko pobudo za podporo odreditvi parlamentarne preiskave v zadevi Teš 6.

V ZL-ju pa so nekoliko zadržani glede prispevanja podpisov SD-ja, a jih z optimizmom navdaja to, da sta Dejan Židan in Matevž Frangež, ki sta zdaj kmetijski minister in državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, ob glasovanju o državnem poroštvu za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke Termoelektrarni Šoštanj (Teš) takrat kot poslanca glasovala proti temu.

Ovadbe in skoraj 300 milijonov evrov škode
Teš 6 že od začetka vzbuja dvome o upravičenosti, ekonomičnosti in preglednosti. Kriminalistična preiskava se je v delu, povezanem s finančnimi tokovi, ki so končali pri dobavitelju glavne tehnološke opreme Alstomu, končala.

Skupna škoda, ki so jo v preiskavi sumov nepravilnosti pri poslovanju Teša v tem delu ugotovili kriminalisti, znaša skoraj 285 milijonov evrov. Ovadenih je bilo 10 fizičnih oseb, med temi so štirje odgovorni iz Teša, dve osebi pa sta iz tujine.

Preiskava medtem še vedno poteka glede drugih nepravilnostih, pod drobnogledom so finančni tokovi v drugih smereh. Slovenski kriminalisti pri preiskavi sodelujejo z varnostnimi organi iz Avstrije, Hrvaške, Srbije, Nemčije, Švice in Francije.