Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach in ruski predsednik Vladimir Putin. Pred dvema letoma še prisrčna in zmagovita partnerja z najrazkošnejšimi zimskimi igrami v zgodovini, zdaj pa je Bach pred dilemo, ali naj izključi Rusijo z olimpijskih iger. Foto: Reuters
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach in ruski predsednik Vladimir Putin. Pred dvema letoma še prisrčna in zmagovita partnerja z najrazkošnejšimi zimskimi igrami v zgodovini, zdaj pa je Bach pred dilemo, ali naj izključi Rusijo z olimpijskih iger. Foto: Reuters
Vitalij Mutko
Ruski minister za šport Vitalij Mutko ostaja na položaju. Je pa bil v ponedeljek odpuščen njegov pomočnik Jurij Nagornih. Mutko je sicer v torek še enkrat izjavil, da v Rusiji ne obstaja državno sponzoriran sistem dopinga. Foto: EPA
Čop: Ne zatiskajmo si oči, da so v ZDA popolnoma čisti
Mok se bo še odločil o usodi Rusije
Rusi: Ali bodo tekmovanja v Riu sploh poštena?
Doping: Vse daljši seznam ruskih grešnikov
Ruski vrh vedel za zlorabo nedovoljenih poživil

Potem ko je v ponedeljek Svetovna protidopinška agencija Wada objavila uničujoče poročilo o sistematični in od države organizirani zlorabi dopinga v Rusiji, se je izvršilni odbor MOK-a sešel v Bernu, da bi preučil možnost morebitne izključitve Rusije z OI v Riu.

Člani za zdaj niso sprejeli najradikalnejše odločitve, ampak bodo najprej preučili pravne možnosti morebitne izključitve, hkrati pa bodo počakali na odločitev športnega razsodišča CAS v Lozani.

"Tehtati moramo na eni strani med kolektivnim kaznovanjem in na drugi strani med možnostjo kršenja individualnih pravic. MOK bo moral pri odločitvi upoštevati tudi sodbo CAS-a, ki jo bo ta sprejel 21. julija, upoštevali pa bomo tudi olimpijsko listino in svetovni protidopinški kodeks," so zapisali v izjavi za javnost.

MOK bo počakal na CAS
MOK bo torej počakal na Mednarodno arbitražno športno sodišče v Lozani oziroma CAS, ki bo 21. julija sporočil odločitev glede pritožbe ruskih atletov in atletinj ter dvigovalcev uteži, ki že zdaj kot reprezentanca pod zastavo Rusije nimajo dovoljenja za sodelovanje v Riu. Gre tudi za previdnostni ukrep, saj bi, če CAS razveljavi prepoved za atlete in dvigovalce uteži, sočasno pa bi bila izključena celotna ruska olimpijska odprava, nastal pravi kaos.

MOK bo še enkrat analiziral vzorce Rusov iz Sočija
Za zdaj so v MOK-u sprejeli le nekaj manjših ukrepov. Začasno so se odpovedali organizaciji mednarodnih športnih tekmovanj v Rusiji pod okriljem MOK-a, pri čemer začasna prepoved velja tudi za projekt evropskih olimpijskih iger 2019. Izvršni odbor MOK-a je še sklenil, da bodo opravili ponovne analize, tudi forenzične, vseh ruskih športnikov in njihovih spremljevalcev na igrah v Sočiju 2014. V ta namen so ustanovili posebno komisijo pod vodstvom Denisa Oswalda. MOK bo nato glede na ugotovitve komisije načrtoval nadaljnje ukrepe. Poleg tega pa ruskim funkcionarjem, ki so jih kot sodelujoče v načrtnem dopinškem delovanju v Rusiji razkrili v poročilu svetovne protidopinške agencije Wada, MOK ne bo izdal akreditacij za igre v Riu, prav tako do njih ne bodo mogli priti člani ruskega ministrstva za šport.

Wadino poročilo, ki ga je na 103 straneh pripravil Richard McLaren, o dopingu Rusije v Sočiju 2014 (.pdf dokument v angleščini)

Bach napovedal ostre ukrepe
Wada je v ponedeljek dobesedno obtožila Rusijo državnega dopinga, zato so Mednarodnemu olimpijskemu komiteju predlagali, naj pretehta nastop ruskih športnikov v Riu. Predsednik Thomas Bach je takoj po ponedeljkovi objavi poročila napovedal ostre ukrepe.

Kronska priča - nekdanji vodja laboratorija v Moskvi
McLarnova komisija je v okviru Wadine preiskave ugotovila načrtno in obsežno goljufanje ruskih športnih in državnih oblasti. Med zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju 2014 naj bi s pomočjo tajne službe FSB celo zamenjevali vzorce urina - pozitivne z negativnimi. Na podlagi kronske priče doktorja Grigorija Rodčenka, nekdanjega vodja protidopinškega laboratorija v Moskvi, so sklenili, da ni več primerno, da ruski šport sodeluje na olimpijskih igrah. Rodčenko je nato pobegnil v ZDA in se prijavil Wadi kot skesanec.

Na vidiku razkol v olimpijski družini
Predvsem v ZDA in Veliki Britaniji so glasni in burni odzivi ter pozivi o izključitvi Rusije, na drugi strani se Rusi na čelu s predsednikom Vladimirjem Putinom branijo in zavračajo obtožbe kot zaroto. Spremljevalci olimpijskega gibanja iz tretjih držav pa že svarijo pred morebitnim razkolom v olimpijskem gibanju. Konec koncev je Rusija v Sočiju zapravila 35 milijard evrov in ob tem izdatno napolnila MOK-ovo blagajno, ruski vpliv pa je izjemno močan, saj je konec koncev Rusija druga športna olimpijska velesila sveta. V Londonu 2012 je bila Rusija na lestvici osvojenih medalj četrta s 24 zlatimi, 26 srebrnimi in 32 bronastimi odličji.

Prvi primer izključitve zaradi dopinga?
Primer Rusije in morebitna izključitev zaradi državno organiziranega dopinga bi bila prelomna za MOK. V preteklosti so z olimpijskih iger že izključevali posamezne države, a zaradi geopolitičnih razlogov, kot je bila Južna Afrika (apartheid), Afganistan (nesodelovanje žensk) ... Izključena ni niti vrnitev v 80. leta in obuditev bojkotov iger, kar je ena izmed možnosti za Rusijo, da se v primeru razširitve prepovedi nastopanja na druge discipline v celoti umaknejo z olimpijskih iger.

Rusi suspendirali štiri visoke uradnike
Medtem pa je Rusija suspendirala štiri krovne športne uradnike. Minister za šport Vitalij Mutko, ki po odločitvi Kremlja ostaja na položaju, je suspendiral Natalijo Šelanovo, Irino Rodionovo, Abaka Abaljana in Alekseja Velikodnija. Mutko je s suspenzom uradnikov naredil prostor za še obsežnejšo preiskavo, čeprav ob tem za rusko tiskovno agencijo Interfax ni želel s prstom kazati na krivce. Ruski predsednik Vladimir Putin je suspenz funkcionarjev napovedal že pred dnevi.

Medvedjev odpustil Nagorniha
Mutko je suspendiral Šelanovo, ki je bila njegova svetovalka, kot tudi pomočnico direktorja, odgovorno za pripravo športnikov v reprezentanci Rodionovo, pomočnika direktorja raziskovalnega oddelka Abaljana in sodelavca na športnem ministrstvu Velikodnija. Že v ponedeljek je predsednik vlade Dimitrij Medvedjev odpustil Mutkovega pomočnika Jurija Nagorniha.

Čop: Ne zatiskajmo si oči, da so v ZDA popolnoma čisti
Mok se bo še odločil o usodi Rusije
Rusi: Ali bodo tekmovanja v Riu sploh poštena?
Doping: Vse daljši seznam ruskih grešnikov
Ruski vrh vedel za zlorabo nedovoljenih poživil