Foto:
Foto:
Nastavljene bombe so eksplodirale v bližini hotelov, kjer bodo stanovali udeleženci olimpijskih iger.

Prvi dve eksploziji sta odjeknili v presledku petih minut, tretja pa pol ure kasneje.

O podtaknjenih bombah je neznanec pred tem obvestil grški časnik, vendar policija v desetih minutah bomb ni našla. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

Do eksplozij je prišlo pri policijski postaji v četrti Kalitea, kjer je tudi nekaj hotelov, v katerih bodo med 13. in 29. avgustom stanovali udeleženci olimpijskih iger in funkcionarji olimpijskega komiteja.

Grška vlada: "Napad ni povezan z OI-jem"
Po mnenju grške vlade napad ni povezan z olimpijskimi igrami. Eksplozije bomb so bile osamljeni dogodki, do katerih bi lahko prišlo kjer koli na svetu. Tudi po mnenju policije so za napade odgovorne domače skrajne skupine in ne mednarodni terorizem.

Napad v Atenah v nobenem pogledu ne vpliva na varnost priprav Olimpijskih iger, je izjavil grški premier Kostas Karamanlis. "Prizadevanja grškega ljudstva in njegovo tesno sodelovanje s pristojnimi oblastmi Evropske unije, zveze Nato in ZDA zagotavljajo varnost iger," je še dejal Karamanlis.

Glavno teroristično nevarnost so odstranili
V Grčiji je v preteklosti delovala predvsem skrajna levičarska organizacija 17. november, vendar so leta 2002 zaprli vse njene vodilne predstavnike. Kljub temu so morali bombni tehniki že večkrat doslej posredovati zaradi doma narejenih eksplozivnih naprav, ki so jih nastavile različne skupine, pa čeprav le zaradi protesta proti olimpijskim igram. Lani pa se je pojavila še skupina, imenovana Revolucionarni boj, ki naj bi zagovarjala anarhistične ideje, nastavila bombi v neki banki in na atenskem sodišču.

50.000 varnostnikov v času olimpijskih iger
V grški prestolnici zatrjujejo, da bo za varnost med olimpijskimi igrami dobro poskrbljeno. Za to so namenili rekordnih 650 milijonov evrov, za varnost pa bo skrbelo kar 50 tisoč ljudi.

V Atenah so med drugim prosili zvezo Nato, naj poskrbi za varnost zračnega prostora in zagotovi pomorske patrulje, zavezništvo pa naj bi bilo odgovorno tudi za ukrepanje ob morebitnem napadu z orožjem za množično uničevanje.