Sašo Rajsar je v 11. minuti načel mrežo Lustenaua. Pred tem je vratar Corbeil ubranil vseh deset strelov. Foto: www.alesfevzer.com
Sašo Rajsar je v 11. minuti načel mrežo Lustenaua. Pred tem je vratar Corbeil ubranil vseh deset strelov. Foto: www.alesfevzer.com

V seriji na tri zmage je Olimpija za uvod pokazala všečen in napadalen hokej, v vratih je bil spet zelo zanesljiv Žan Us. Že v prvi tretjini je Olimpija sprožila 17 strelov v okvir vrat, Sašo Rajsar in Aleš Mušič pa sta poskrbela za mirno nadaljevanje.

Olimpija blestela v uvodni tretjini
Pri zadetku v 11. minuti Rajsarja z igralcem več je podal Luka Zorko, ki je z lepim preigravanjem pripeljal plošček pred vrata. Enajsti Olimpijin strel je le končal za hrbtom odličnega vratarja Mathieua Corbeila, ki je sezono začel pri Medveščaku v Ligi Ebel, kjer pa se je nato vse podrlo in Zagrebčani so celo izstopili iz lige.

Aljaž Chvatal je s polovice igrišča poslal plošček v prazno mrežo minuto pred koncem. Foto: www.alesfevzer.com
Aljaž Chvatal je s polovice igrišča poslal plošček v prazno mrežo minuto pred koncem. Foto: www.alesfevzer.com

Na nov zadetek je 1.240 gledalcev čakalo le dve minuti. S strelom pod prečko se je izkazal najboljši strelec (23. gol sezone) Olimpije Aleš Mušič. Podajalec je bil Gal Koren.

Koren unovčil veliko napako D'Alvisa
V drugi tretjini je ljubljanska ekipa na 3:0 povišala z igralcem manj po veliki napaki Chrisa D'Alvisa na modri črti. Mušič mu je odvzel plošček, Gal Koren pa je bil zanesljivi strelec. Lustenau je hitro odgovoril, minilo je le 37 sekund, ko je izigral Olimpijino obrambo, strelec pa je bil Philip Putnik.

Po prečki in vratnici Chvatal zadel prazno mrežo
Tudi v zadnjem delu je imela Olimpija premoč, v 53. minuti je Koren zadel prečko, v 58. minuti Koblar vratnico, vse dvome pa je z uspešnim strelom v prazno mrežo 60 sekund pred koncem odpravil Aljaž Chvatal. Razmerje v strelih je bilo kar 48:25.

Vnuk: Igramo na štiri napade in tekmeci težko držijo naš ritem
"Zelo dobro smo štartali. Uvodna tretjina je bila odlična, tekmecu nismo dopustili veliko priložnosti. Vedno je najlepše zmagati doma. Igramo na štiri napade in tekmeci težko držijo naš ritem. To je odločilo serijo proti Rittnu in upam, da bo tudi nadaljevanje te serije. V torek gremo na pot in spočiti bomo pričakali drugo tekmo, ki bo velik izziv. Miha Zajc še ni pripravljen za igro, ta teden še zagotovo ne bo igral. Drsal je že z nami," je pojasnil trener Jure Vnuk, ki upa, da bo Zajc lahko zaigral v morebitni finalni seriji. Strateg Ljubljančanov je podrobno spremljal serijo med mlado ekipo Salzburga in Lustenauom. Salzburžani so sijajna drsalna ekipa, Lustenau pa ima več izkušenj, kar je tudi odločilo sedmo tekmo v soboto.

Mušič: Po številnih zmagah je samozavest velika
Kapetan Mušič se je znova izkazal z golom in podajo: "Ta serija je krajša, zato je bila prva tekma res pomembna. Bili smo veliko boljši od Lustenaua. V sredo nas čaka zelo težka tekma. Vso sezono igramo zelo dobro, imamo številne zmage in samozavest je velika. Zdaj mora Lustenau napasti v domači dvorani, mi pa smo lahko sproščeni. Naš načrt je druga zmaga, seveda pa ne bo lahko. Že proti Rittnu smo se precej namučili. Če bomo ponovili predstavo z današnje tekme, bomo uspešni."

Zmaji na dolgo pot že v torek
V ekipi Lustenaua sicer izstopa zlasti prvi napad, kjer igra na branilskem položaju David Slivnik, v napadu pa eden najboljših igralcev lige D'Alvise, ki je v sezoni 2012/13 igral v Tivoliju v Ligi Ebel. Naslednja tekma bo že v sredo, Olimpija bo na pot v Lustenau krenila v torek. Zmaji so se veliko naučili ob dveh visokih porazih proti Rittnu, ko so šli na pot na dan tekme. V četrtek so spočiti pričakali šesto tekmo in jo tudi dobili s 3:1.

Robustni branilec Mathieu Gagnon se je po začetnih težavah izkazal za odlično okrepitev. Foto: www.alesfevzer.com
Robustni branilec Mathieu Gagnon se je po začetnih težavah izkazal za odlično okrepitev. Foto: www.alesfevzer.com

Železarji zapravili vodstvo z 2:0 in klonili v podaljšku
Sij Acroni Jesenice so v uvodni tekmi polfinala gostovale v Brunicu pri najboljši ekipi rednega dela. Železarji so brez najboljšega strelca Tadeja Čimžarja, Luke Kalana in Nejca Stojana povedli z 2:0. Vse je že kazalo na njihovo veliko zmago, a je najboljši strelec Pustertala Markus Gander izenačil minuto in 58 sekund pred koncem rednega dela, ko so gostitelji že igrali brez vratarja Colina Keitha Furlonga. V podaljšku je v četrti minuti odločil Teemu Sakari Viratala.

Razmerje v strelih na vrata je bilo kar 42:18. Vratar Matt Climie je znova dokazal, da je trenutno najboljši vratar lige.

Paradis in Gagnon potrdila odlično formo
Izbrancem Marcela Rodmana, ki so prišli v Brunico z nizom desetih zaporednih zmag, je uspel odličen štart. Ko je na kazenski klopi sedel Alex Meo de Lorenzo, je odlični Philippe Paradis unovčil prednost igralca več. Kanadčan je preporodil ekipo in znova je dokazal, da je pravi mojster "power playa". V 29. sekundi druge tretjine je Mathieu Gagnon povišal na 0:2. Gostitelji so se vrnili v igro v 25. minuti, ko je znižal Alex Meo de Lorenzo in napovedal oster boj do konca.

V zadnji tretjini in podaljšku velika premoč Pustertala
Slovenski prvaki so dolgo zdržali v zadnji tretjini (streli 9:2). Kazalo je, da bodo odnesli pomembno zmago iz Brunica. Trener Petri Mattila je že vzel Furlonga iz vrat. Napadel je s šesterico igralcev v polju in po 20 sekundah tvegane igre prišel do izenačenja na 2:2. Gander je izsilil podaljšek. Zlati gol je dosegel Teemu Sakari Viratala po treh minutah in štirih sekundah igre. Razmerje v strelih v podaljšku je bilo 4:0 za gostitelje.

Polfinale, prvi tekmi:
SŽ OLIMPIJA (2) - LUSTENAU (6) 1:0
4:1 (2:0, 1:1, 1:0)
1.240; Rajsar 11., Mušič 13., Koren 30., Chvatal 59.; Putnik 31.

PUSTERTAL (1) - SIJ ACRONI JESENICE (8) 1:0
* 3:2 (0:1, 1:1, 1:0)
1.740; A. De Lorenzo 25., Gander 59., T. Virtala 64.; Paradis 6., Gagnon 21.
* - v podaljšku

Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na tri zmage. Drugi tekmi bosta v sredo, tretji pa v petek.

Gladka zmaga Olimpije na prvi polfinalni tekmi