Igralci so pokal prinesli pred dvorano, kjer so jih pričakali navijači. Foto: www.alesfevzer.com
Igralci so pokal prinesli pred dvorano, kjer so jih pričakali navijači. Foto: www.alesfevzer.com

Najbolj nenavadno je bilo spremljati finalno serijo v prazni dvorani. Pred dvema letoma je Olimpija najprej osvojila Alpsko ligo na sedmi tekmi v Brunicu, nato pa štiri dni pozneje še državno prvenstvo pred 4000 gledalci v Tivoliju. Tokrat so bili na tribunah le funkcionarji obeh klubov, obeh hokejskih zvez in novinarji. Res upamo, da zadnjič. Podelitev pokala pred polno dvorano se ne more primerjati s sobotno ceremonijo pred novinarji in fotografi.

Finale DP-ja na TV Slovenija!

Finale državnega prvenstva boste lahko spremljali na TV Slovenija 2. Termini tekem so: 30. 4., 3. 5., 5. 5., 7. 5. in 10. 5. Vsi prenosi se bodo začeli ob 19.55. Prva tekma bo v Ljubljani, igrajo na tri dobljene tekme.

Asiago je prvič v končnici izgubil po 60 minutah. Dve polfinalni tekmi z Jeseničani in prvi dve finalni tekmi je izgubil v podaljšku. Na tretjem finalnem srečanju so bili zmaji za razred boljši tekmec, motiv je bil zares velik, saj si res nihče ni želel še ene dolge poti.

Na Celovški 25 je bila zeleno-bela noč dolga. Navijači bi z veseljem prišli na finalne tekme DP-ja z Jeseničani. Ogledali si jih bodo lahko na TV Slovenija 2. Prvič že v petek zvečer. Foto: www.alesfevzer.com
Na Celovški 25 je bila zeleno-bela noč dolga. Navijači bi z veseljem prišli na finalne tekme DP-ja z Jeseničani. Ogledali si jih bodo lahko na TV Slovenija 2. Prvič že v petek zvečer. Foto: www.alesfevzer.com

Vallerand bo lahko igral proti Jeseničanom
Marc-Olivier Vallerand je dosegel izjemen zadetek v 11. minuti. Kanadčan v drugi in zadnji tretjini ni več igral, saj je prejel dva močna naleta ob ogradi. Športni direktor Jože Kovač je bil zaskrbljen, Kanadčana pa so odpeljali na slikanje hrbtenice.

"Prejel je le močan udarec, z njim je vse v redu. Mislim, da bo lahko igral že na prvi finalni tekmi državnega prvenstva," je povedal Kovač.

Vallerand je v finalu dosegel le en zadetek, zelo se je poznalo, da si je zvil gleženj na prvi tekmi polfinala proti Lustenauu. Z njim je Olimpija še precej nevarnejša in v finalu državnega prvenstva ga soigralci potrebujejo. Jeseničani bodo zelo nevarni, spočiti in motivirani. Proti Asiagu so izgubili polfinalno serijo po petih tekmah, bili so zares blizu finala. Niso imeli sreče, ki pa jim lahko nasmehne v državnem prvenstvu.

Pance: Na najboljši mogoč način smo se poslovili od Alpske lige
Žiga Pance je odločil prvo tekmo v podaljšku, na tretji tekmi pa je zablestel z dvema zadetkoma.

"Asiago ima odličen "power play", streljajo z vseh položajev. Lahko bi šlo tudi kaj narobe in bi izgubili finalno serijo. Izid 3:0 v zmagah ni pokazal realnega stanja, saj je bila to res težka serija. Asiago je vrhunska ekipa, ki nikoli ne odneha," je poudaril kapetan zmajev, ki je pred sedmimi leti odločil finale Lige Ebel in ob vsakem pogovoru z njim je jasno, da odšteva dneve do prve tekme v razširjenem avstrijskem prvenstvu.

"Cilj je izpolnjen. Na najboljši mogoč način smo se poslovili od Alpske lige. Zdaj nas čaka nekaj počitka. Čaka nas še finale državnega prvenstva, potem pa počasi priprave na višjo raven tekmovanja. Čakajo nas veliko težji tekmeci. Treba se bo poleti zares dobro pripraviti," je še dodal Pance.

Summanen: Končnica se je obrnila na peti tekmi z Lustenauom
Trener Raimo Summanen je bil končno lahko sproščen. Njegovi "umetnostni drsalci" so v finalu postali levi. To je bila tista prava Olimpija, ki jo navijači želijo gledati. V treh mesecih mu je uspelo dvigniti raven igre.

"Manjkalo je veliko igralcev in res smo nujno potrebovali zmago na tretji tekmi. Če bi izgubili, bi bilo nato zelo težko nadaljevati serijo. Skrbelo me je, ker je manjkalo kar nekaj igralcev. Ključna tekma končnice je bila peta tekma proti Lustenauu, končnica se je obrnila na tej tekmi. Pravi triler je bila tudi druga finalna tekma v Asiagu. Zelo smo se izboljšali v obrambi. Asiago vedno igra z isto taktiko, imajo veliko kondicije. Zelo se je poznalo, da v finalu ni igral Alex Frei, saj je zares odličen igralec," je Finec analiziral letošnjo končnico.

Pred 37 leti je z Waynom Gretzkyjem osvojil Stanleyjev pokal. To so bili neki drugi časi, a tudi njegova trenerska kariera je bogata. "Bil sem trener finske reprezentance, vodil sem ekipe v Ligi KHL, to pa je vsekakor prav poseben trenutek v moji trenerski karieri. Zelo sem utrujen, čeprav nisem bil na ledu. Pozna se, da sem že star," se je pošalil finski strateg, ki se na vsako tekmo pripelje s kolesom.

Finec na drugi tekmi tvegal vse in zadel v polno
Njegova poteza v Asiagu, ko je 63 sekund pred koncem po vodilnem golu gostiteljev takoj vzel Paava Hölsäja iz vrat, se je izkazala za sijajno. Olimpija je pritisnila, izenačila in z golom Luke Ulamca v podaljšku dosegla drugo zmago.

"Na drugi tekmi se se zavedal, da moram minuto pred koncem tvegati vse. Če pravilno pritisneš s šestimi igralci, je težko doseči zadetek v prazno mrežo takoj po sodniškem metu. Obrestovalo se je," je poudaril Summanen, ki seveda v trenutkih velikega veselja še ni razmišljal o naslednji težki nalogi. "Nisem še razmišljal o državnem prvenstvu. Igralci se morajo najprej poveseliti, se nato dva dni spočiti. Ni lahko osvojiti Alpske lige."

Hokejisti Olimpije prvaki Alpske lige

Ropret ne bo nikoli pozabil prve tretjine proti Lustenauu na odločilni tekmi
Anže Ropret je v končnici zbral 15 točk, dosegel je šest golov in prispeval devet podaj. "Proti Asiagu nikoli ni predčasno konec tekme. Vodili smo s 3:0, a še vedno smo bili zbrani. V finalni seriji so goli padali v zadnji minuti. Zelo smo bili disciplinirani, to je bil ključ do uspeha. Imamo zelo kakovostno ekipo, držali smo se sistema. Že pred sezono so vsi govorili, da smo veliki favoriti, a vedeli smo, da ne bo lahko. Dva naslova v Alpski ligi sta lep uspeh, prihodnjo sezono pa gremo v Ligo IceHL. Že nekaj časa je minilo od mojega zadnjega nastopa v tej močni ligi."

Ni pozabil omeniti pete tekme proti Lustenauu, ko je bila napetost pred srečanjem velika. Olimpija je v prvi četrtini zadela kar štirikrat in prikazala igro, ki jo je krasila tudi v finalni seriji.

Prvaki Alpske lige so cigare prižgali kar na ledeni ploskvi. Foto: www.alesfevzer.com
Prvaki Alpske lige so cigare prižgali kar na ledeni ploskvi. Foto: www.alesfevzer.com

Tujci ne poznajo velikega rivalstva z Jeseničani
"Za vedno si bom zapomnil prvo tretjino proti Lustenauu na odločilni tekmi. To je bila najboljša tretjina v sezoni. Pokazalo se je, da vedno stopimo skupaj, ko je to nujno potrebno. Uspavala nas je druga tekma v Lustenauu, ko smo zmagali z 8:0. Bilo je 2:0 v zmagah in na tretji tekmi smo bili ležerni. To je bila dobra lekcija in v finalu smo imeli izjemen pravi pristop."

V preteklih sezonah se je večkrat zgodilo, da so tuji hokejisti finale državnega prvenstva jemali z levo roko. Todd Elik, Brendan Yarema in druščina so po finalu Alpske lige pred 13 leti izgubili finale DP-ja z 0:4 v zmagah. Pristop je bil katastrofalen.

"Tujci seveda ne poznajo velika rivalstva z Jeseničani. Malo držav ima tak derbi z dolgoletno tradicijo. Oba naslova sta enako pomembna, sistem je pa res čuden. Nenavadno je igrati dve finalni seriji zapored. Razumem, da se tujcem to čudno zdi," je pojasnil Ropret.

Magovac že pred zadnjo tretjino vedel, da bo dvignil pokal
Aleksandar Magovac ima številne reprezentančne izkušnje. Vsekakor je dokazal, da je eden najboljših branilcev Alpske lige.

"Prvi dve tekmi sta bili zares naporni, odločeni sta bili v podaljšku. Prvi zaključni plošček smo želeli unovčiti. Ko smo prevzeli vodstvo, je Asiagu precej padlo dol. Na tretji tekmi smo bili veliko boljši tekmec in že pred zadnjo tretjino sem vedel, da bomo dvignili pokal. Nekaj igralcev je poškodovanih, vendar imamo zares širok kader. Ogromno dela je bilo vloženega, poslušali smo trenerja," je izkušeni hokejist povedal po prvi lovoriki v zeleno-belem dresu.

Njegov zadetek za 2:2 v zadnji minuti druge tekme je bil izjemno pomemben. "Druga tekma v Asiagu je bila ključna. Dolga pot je bila za nami, v temačni dvorani na visoki nadmorski višini je neugodno igrati. Asiago je bil prepričan, da bo doma izenačil na 1:1. V zadnji minuti je naš trener res tvegal in pritisnili smo. Pri mojem strelu je bil vratar nemočen, saj so moji soigralci zakrili pogled. Vse se jim je podrlo po porazu v podaljšku."

"Poraza proti Lustenauu sta bila odlična lekcija, prvih pet tekem je bilo prelahkih. Vse se je začelo zares prejšnjo soboto s peto tekmo proti Lustenauu doma. Takrat smo res stopili skupaj. Trener nam je takrat v garderobi povedal nekaj krepkih. Vseeno je verjel v nas."

Vedno je najraje igral proti Olimpiji, zdaj bo vse iztisnil proti Jesenicam
30-letnik je večino kariero za Jesenice. Od petka naprej ga čaka hud boj proti železarjem za državni naslov.

"Sezona se je res že zavlekla, prihodnja pa se bo hitro začela. Vedno sem najraje igral proti Olimpiji, to je bil največji užitek. Zdaj sem na drugi strani. Verjetno me čaka kakšen vzklik s tribune, a igram s srcem in iztisnil bom vse proti Jeseničanom," je dodal Magovac.

"Tekmeci imajo srečo, da se selimo v Ligo IceHL. Drugače bi ta pokal še prihodnje leto ostal v Tivoliju," je bil zadovoljen Aleš Mušič, ki je tudi izpolnil želje navijačev in se slikal z njimi in pokalom.

Olimpija je v štirih sezonah v Alpski ligi osvojila dva naslova, lani pa zaradi pandemije končnica ni bila odigrana. Predsednik Miha Butara je najbolj ponosen na napredek, ki je viden na vsakem koraku. Vodstvo kluba zares čaka še veliko dela poleti, saj je Liga IceHL za nekaj razredov bolj kakovostna. Finalna serija med KAC-em in Bolzanom je postregla z vrhunskim hokejem. Avstrijski klubi bodo po koncu pandemije le še povišali vložke.

Pa zmagi v Alpski ligi Olimpija zdaj še po domači naslov