Slovenci se iz Vojensa vračajo z zgodovinskim uspehom - vozovnico za olimpijske igre v Sočiju. Foto: HZS/Drago Cvetanović
Slovenci se iz Vojensa vračajo z zgodovinskim uspehom - vozovnico za olimpijske igre v Sočiju. Foto: HZS/Drago Cvetanović
Rok Tičar, Robert Sabolič in Žiga Jeglič
Proti Ukrajini je blestel napad Rok Tičar, Žiga Jeglič in Robert Sabolič. Foto: HZS/Drago Cvetanović
Matjaž Rakovec
Predsednik HZS-ja Matjaž Rakovec se je takole veselil še tretje zmage Slovenije na Danskem. Foto: HZS/Drago Cvetanović
Rok Tičar
Rok Ttičar je takole prodiral med tremi Ukrajinci. Foto: HZS/Drago Cvetanović

Slovenija si je že v petek zagotovila zgodovinski nastop na olimpijskih igrah v Sočiju, zato je v slovenskih vratih, potem ko je na prvih dveh tekmah branil Robert Kristan, začel Andrej Hočevar, ki si tudi na klubski ravni kruh služi v Ukrajini.

Trije goli v 62 sekundah
Slovenci so že v prvih petih minutah razorožili tekmece, saj so ob številčni prednosti igralca več dosegli tri gole. Mrežo ukrajinskega vratarja Vadima Severcova je v 4. minuti načel Robert Sabolič, ki je po podaji Blaža Gregorca Severcova matiral z močnim strelom za levo vratnico. Pol minute pozneje je David Rodman - znova ob igralcu več - povišal na 2:0, potem ko je nenadoma ustrelil z desne strani, pri čemer je plošček zadel enega izmed ukrajinskih branilcev in presenetil Severcova. Sanjsko slovensko minuto je zaključil Sabolič, ki je izkoristil podajo Žige Jegliča. V 10. minuti je Rok Tičar po samostojnem prodoru zabil četrti gol.

Urbas mojstrsko z modre črte
Ritem igre se je v drugi tretjini nekoliko umiril. V 32. minuti je Slovenija dosegla še peti gol, potem ko je s silovitim strelom z modre črte pod prečko zadel Jan Urbas. Ukrajinci so bili nemočni. Tako niso izkoristili niti prednosti dveh igralcev več niti kazenskega strela, ki ga je Hočevar ubranil Dmitru Nimenku.

Gnidenko ukanil Gračnarja
Ukrajincem je v 48. minuti le uspelo zatresti slovensko mrežo, ki jo je v zadnji tretjini branil Luka Gračnar. Zadnjega je po lepi akciji s strelom pod prečko matiral Artem Gnidenko. Ukrajinec je sam pridrsal pred Gračnarja.
Jeglič postavil piko na i
Zadnje dejanje srečanja pa je pripadlo Slovencem, za kar je poskrbel Jeglič, ki je izkoristil podajo Saboliča z desne strani in ob daljši vratnici matiral Jevgenija Napnenka. Končno razmerje strelov je bilo 31:27 za Ukrajino.


IZJAVE PO TEKMI

Matjaž Kopitar: "Lepo je, da turnir končaš tako, kot je treba. Po vseh teh trenutkih, ko si psihološko prazen, se je težko zbrati in odigrati kakovostno tekmo. A velika ekipa, takšna, kot ta je, se je zbrala. Če ne bi bili zbrani, ne bi na začetku izkoristili številčnih prednosti. Če ne bi bili zmagovalci, ne bi bili tako uspešni tudi danes."

Jan Urbas: "Izkoristili smo njihove neumne prekrške, mislim, da so bili štirje goli na 'power-play'. Tam smo si ustvarili prednost, potem pa smo samo držali rezultat. Malo je bilo tudi težko, ampak smo želeli končati tekmovanje z zmago, to smo dosegli in smo zadovoljni."

Robert Sabolič: "Vedeli smo, da Ukrajinci kljub temu, da so zadnji, ne bodo kar predali tekme. Vedeli smo, da bodo hoteli zmagati in tudi mi smo želeli odigrati tako, kot znamo, kot hočemo. Vemo, da Ukrajinci niso slabo igrali na prejšnjih tekmah, igro z igralcem več smo takoj izkoristili, potem je bilo lažje igrati, nekajkrat pa nas je rešil tudi Andrej Hočevar, ki je bil danes izjemen."

Tomaž Razingar: "Na začetku nismo delovali, kot bi morali, a je bil Andrej na mestu, potem pa je 'trio adijo" čaral in začaral nekaj golov. Tekma je bila nato mirna, Ukrajinci so letali po ledu kot brez glave in skušali narediti neumne prekrške, mi pa se nismo pustili izzvati in smo tekmo mirno pripeljali do konca."

KVALIFIKACIJE ZA OI, SKUPINA F, Vojens

3. KROG

SLOVENIJA
- UKRAJINA
6:1 (4:0, 1:0, 1:1)
Sabolič 4., 5., D. Rodman 5., Tičar 10., Urbas 32., Jeglič 59.; Gnidenko 48.

DANSKA - BELORUSIJA 2:3 (0:0, 2:2, 0:1)

2. KROG

DANSKA - SLOVENIJA
1:2 (0:0, 1:2, 0:0)
Hardt 25.; D. Rodman 24., 37.

BELORUSIJA - UKRAJINA
6:0 (1:0, 2:0, 3:0)
Filičkin 2., Kolcov 30., Stepanov 32., Kaljužni 55., Senkevič 55., Meleško 57.

1. KROG:

BELORUSIJA - SLOVENIJA
2:4 (0:1, 2:1, 0:2)
400; Kulakov 28., Stepanov 30.; Urbas 17., Sabolič 22., Razingar 43./kazenski strel, D. Rodman 51.

DANSKA - UKRAJINA
2:0 (1:0, 1:0, 0:0)
Storm 16., Green 25.

Vrstni red: Slovenija 9, Belorusija 6, Danska 3, Ukrajina 0 točk.

Zadnji dve vstopnici Avstrijcem in Latvijcem
Poleg Slovenije sta si nastop na olimpijskih igrah v Sočiju kot zadnji zagotovili še Avstrija in Latvija. Prva je osvojila turnir v nemškem Bietigheim-Bissingenu (Nemčija, Italija, Nizozemska), druga pa v zanjo domači Rigi (Kazahstan, Velika Britanija, Francija). Udeleženci olimpijskih iger v Sočiju so tako:

SKUPINA A: RUSIJA, SLOVAŠKA, ZDA, SLOVENIJA;

SKUPINA B: KANADA, FINSKA, NORVEŠKA, AVSTRIJA;

SKUPINA C: ČEŠKA, ŠVEDSKA, ŠVICA, LATVIJA.