Cilja Matjaža Kopitarja je jasen - vrniti se med elito. Foto:
Cilja Matjaža Kopitarja je jasen - vrniti se med elito. Foto:
Hokejisti v Južno Korejo po vstopnico za elito

Na prvenstvu bodo ob Sloveniji in Južni Koreji nastopale še Avstrija, Madžarska, Ukrajina in Japonska, napredovanje pa si bosta zagotovili prvouvrščeni reprezentanci. Risi so na olimpijskih igrah v Sočiju s 7. mestom dosegli najboljši izid v zgodovini slovenskega reprezentančnega hokeja, tokrat pa bodo igrali s precej okrnjeno zasedbo.

Kopitar: Smo pripravljeni
Selektor Matjaž Kopitar se s tem pričakovano ne obremenjuje: "Mislim, da smo pripravljeni. Nenehno se pojavljajo vprašanja, kaj bo zdaj, ker nekaterih ni. A obremenjevati se moramo s temi, ki so tu, in jim pomagati. Prevzeli so večje vloge, nekateri so zraven prvič. Težko bo, turnir bo naporen, a ne smemo bežati od tega, da smo favoriti. Prvo ali drugo mesto bosta za nas uspeh, in to je to."

Ne vedo, kam gredo
Južna Koreja je za slovenski hokej eksotična destinacija. "Najbolj me skrbi to, ker ne vemo, kam gremo. Prvič je takšno tekmovanje v Južni Koreji, ne vemo, kakšna je infrastruktura, kje bomo, ne nazadnje, kaj bomo jedli. A to na koncu nikogar ne bo zanimalo, zanimalo nas bo samo 60 minut na ledu. Vse te stvari, ki so mogoč problem, bomo skušali izničiti in biti na ledu optimalno pripravljeni," verjame Kopitar.

Odločitev padla zaradi taktičnih stvari
Dan pred odhodom na SP je določil seznam igralcev, nekaterim mladim se je moral s težkim srcem odpovedati, a verjame, da jih čaka lepa prihodnost: "Povsem iskreno, mene je Ken zelo pozitivno presenetil. Tako on kot Miha Logar. Ken Ograjenšek je tudi zelo dober, a spada v kvoto igralcev, ki so v četrtem napadu in treba se je bilo odločiti. Odločil pa sem se zaradi določenih taktičnih stvari."

Kdo bo stal med vratnicama?
Manjkal bo tudi prvi vratar Robert Kristan. Kdo od trojice, ki gre na SP (Luka Gračnar, Andrej Hočevar, Gašper Krošelj) bo dobil prednost, selektor še ni sporočil. "Pri vratarjih je podobna težava. Imamo tri enakovredne, Luka je mlad, zelo talentiran, Gašper še nima izkušenj s člansko reprezentanco, tu je Andrej z izkušnjami, on je že dvakrat zmagal na teh prvenstvih. Bomo videli, ne vem še, kdo bo začel prvo tekmo. Začeli bomo od A in končali pri Ž, začeli s pripravami na prvo tekmo in potem naprej," je odločen Kopitar.

Ni navdušen nad sporedom
Selektor je nekoliko potarnal nad razporedom prvenstva. Njegovi varovanci bodo za začetek igrali z obema azijskima ekipama, šele sredi naslednjega tedna nato z Madžari, Ukrajinci in za konec še z Avstrijci: "Meni to ne ustreza. Azijci so najboljši na začetku, potem pa padejo, tako da moramo biti zelo pripravljeni na prvo tekmo. Ne glede na to, kdo je višje na lestvici, ne glede na karkoli - vsak nasprotnik bo težak."

Prijateljske tekme nimajo teže
Risi so v pripravah na prvenstvo premagali tako Avstrijo kot Madžarsko, a selektor temu ne daje nobene teže: "To je brezpredmetno. To so prijateljske tekme, to je nekaj povsem drugega. Na Dunaju je bilo sicer že zdaj vse prej kot prijateljsko ... A moramo biti pripravljeni, in to bo to."

Hokejisti v Južno Korejo po vstopnico za elito