Slovenija je proti Rusiji znova prejela dva gola v kratkem času - v samo 36 sekundah 5. minute je bilo že 2:0 za svetovne prvake. Foto: Reuters
Slovenija je proti Rusiji znova prejela dva gola v kratkem času - v samo 36 sekundah 5. minute je bilo že 2:0 za svetovne prvake. Foto: Reuters
Jan Muršak (Slovenija) - Jevgenij Malkin (Rusija)
Proti Belorusom ni šlo Slovencem niti pri sodniških metih, tokrat pa so risi dobili 60-odstotkov bulijev. Foto: Reuters

Kar dobro tekmo smo odigrali. Veliko boljše kot včeraj, še vedno preveč napak pri branjenju, dobro smo se borili na težki tekmi. Poenostavili smo igro, več smo igrali s ploščkom, tudi boljše smo se počutili.

Jan Muršak o tekmi z Rusijo.
Marcel Rodman (Slovenija) - Konstantin Radulov (Rusija)
Proti Rusiji je bilo igralsko breme veliko bolj enakomerno razdeljeno, manj kot 10 minut sta igrala le Miha Štebih in Boštjan Goličič, prek 20 minut pa sta imela le Klemen Pretnar (21:05) in Anže Kopitar (21:54). Foto: Reuters

Priložnosti so bile, a z obrambnega vidika vseeno ne moremo biti zadovoljni. Bilo je preveč samostojnih prodorov, priložnosti dva na ena, tri na dva ... in tam gre zahvala Luki, da jih je ustavil.

Branilec Mitja Robar
Jevgenij Dadonov, Vadim Šipačjov in Artemij Panarin (Rusija) - Anže Kopitar (Slovenija)
Rusija ima izjemno trojko, ki je vso sezono blestela pri SKA Sankt Peterburgu in ga popeljala do prvega naslova v klubski zgodovini. A trio se s SP-jem razhaja, saj Artemij Panarin odhaja k Chicagu. Foto: Reuters

"Če gledamo samo tekmo z Rusijo: lahko bi bilo slabše, lahko bi bilo boljše, če ne bi bilo dveh ali treh prepoceni golov. A je zdaj nerealno razmišljati o tem," je o predstavi Slovenije proti Rusiji (3:5) povedal selektor.

Igra se za točke in obstanek, ne za vtis
"Kolikor sem bil včeraj jezen na njih, so se danes pripravili in odzvali, kot se spodobi," ugotavlja 49-letni Jeseničan, ki se je po tekmi v pogovoru z novinarji večkrat vrnil na uvodni poraz proti Belorusiji, slabi predstavi in zapravljeni priložnosti. "Bilo je bistveno boljše kot včeraj. Prevečkrat se nam dogaja, da smo všečni. Mi moramo dati točke na lestvico, drugače bo cirkus," je bistvo izpostavil Kopitar, ki še vedno čaka na drugo zmago med elito - to je bil že 11. zaporedni poraz Slovenije med najboljšimi 16 hokejskimi reprezentancami.

Številne menjave spodbudile rise
Za nedeljsko opoldansko tekmo je selektor uresničil napovedi o številnih spremembah in temeljito premešal postavo. V vratih je začel Luka Gračnar, branilec Andrej Tavželj je šel na tribuno, v igro pa Žiga Pavlin. Premešali so se vsi napadi razen petorke Robar-Gregorc; Jeglič-Tičar-Sabolič, ki pa so izgubili nominalni naziv prvega napada oz. prvega branilskega para. "Spremembe bodo spet, ko se bo Jan Urbas pozdravil," je poudaril Kopitar, ki je bil nad razpletom menjav zmerno zadovoljen.

Ponosni na igro, ki jo je treba nadgraditi
"Dober začetek, prvih pet minut do prvega ruskega gola. Nato pa medlo v obrambi, premalo ostro in dva hitra gola, nato še tretji po njihovem fenomenalnem "power-playu". V naslednjih 40 minutah smo nato igrali zelo dobro. Moramo biti ponosni na našo današnjo igro. Zdaj moramo vse to nadgraditi za tekmo s Slovaško in za naprej,"
je podal oceno druge tekme Žiga Jeglič, podajalec pri najlepši slovenski akciji, ki sta jo Rok Tičar in Robert Sabolič sklenila z zadetkom za končnih 3:5.

"Po pravici povedano sem zamižal in ustrelil"
Prvi gol za Slovenijo je dosegel prvi zvezdnik Anže Kopitar, ki je bil kljub striktnemu ruskemu pokrivanju podjetnejši v napadu kot na prvi tekmi. "Več prostora v napadu, tudi zame osebno, je posledica naše igre. Igrali smo boljše, veliko boljše smo iz naše obrambne tretjine ven hodili, posledično je bilo boljše v napadu, kjer smo imeli nekaj priložnosti," je povedal zdaj tudi uradno prvi center reprezentance.

Proti Belorusiji se je dobro igrala zadnja tretjina, proti Rusiji zadnji dve - druga je z izidom 2:1 celo pripadla Sloveniji, zadnja je bila izenačena na 1:1. "Treba bo sestaviti tri tretjine v eno tekmo, če bomo hoteli premagati tako Slovake ali koga drugega. Lepo smo nadgradili našo igro, a imamo še rezerve," je prepričan AK11, ki je ob prvem golu med elito po sedmih letih - toliko časa ni bil na SP-jih, prostodušno priznal: "Ne, po pravici povedano - sem zamižal in ustrelil."

Pance namerno izkoristil lovilko Barulina
Oba slovenska gola v 2. tretjini sta padla z istega mesta in enakega strela - iz levega kroga na vso moč mimo lovilke Konstantina Barulina, za katerega ruski novinarji trdijo, da bo to edina tekma SP-ja, ki jo je odigral.

"Res je, da sem ustrelil že od tam kot Anže. Smo se tudi na klopi pogovarjali, da ima nekoliko slabšo rokavico in je bila to res prava odločitev," je odkrito slabost ruskega vratarja potrdil najboljši ris druge tekme Žiga Pance, ki je zadel še na drugi tekmi zapored in se pridružil izbrani druščini hokejistov s po dvema goloma na turnirju (Jagr, Spezza, Thoresen, Daugavinš ...).

Niso obupali kljub zaostanku z 0:3
A tudi novi član Beljaka je bil realen, da morajo Slovenci za izpolnitev osnovnega cilja - obstanek med elito - zaigrati še bolj. "Dobro smo se borili, a spet v 1. tretjini nekoliko zaspano. Pokazali smo karakter, da ne obupamo in smo skušali na vse pretega in načine priti nazaj. Videli smo, da lahko igramo z njimi, na obdobja smo jih tudi nadstreljali, a potrebujemo vseh 60 minut dobre igre, če želimo uspeh."

A branilci naslova svetovnih prvakov ciljajo res samo še na 28. zlato, kar potrjujejo Dadonove besede po tekmi, katere najboljši igralec je bil. "Nisem še povsem zadovoljen. Dobro je, da smo zmagali in dali precej golov, na splošno pa smo delali preveč napak. To bomo morali še popraviti v naslednjih tekmah."
Ko po 2 + 2 še nisi zadovoljen s svojo igro
Krvnik Slovenije je bil fantastični trio Panarin-Šipačjov-Dadonov. Napadalna trojka, ki je letos raztrgala KHL in SKA-ju prinesla sploh prvi naslov prvaka z osvojitvijo Gagarinovega pokala. Prva zvezda tekme je bil na koncu Jevgenij Dadonov, ki je dvakrat premagal Luka Gračnarja, temu pa dodal še dve podaji.

Bodo za vsako zmago žrtvovali enega igralca?
Ruski selektor Oleg Žnarok je kljub drugi suvereni zmagi in trdnemu vodstvu v skupini B dajal obraz jeznega poraženca, ne pa zmagovitega stratega, ki mirno vodi rdeči stroj proti izločilnim bojem. Redkobesedni Žnarok je bil jezen, ker je za turnir izgubil še drugega igralca. Po napadalcu Danisu Zaripovu (izpahnjena rama) je konec Češke tudi za Jevgenija Birjukova.

Branilec je imel veliko smolo, ko ga je "bomba" Anžeta Kopitarja v 2. tretjini zadela naravnost v obraz. Silovitost strela potrjuje podatek, da se je odbiti plošček odbil še v Tičarja in mu za rojstni dan pustil dobro vidno modrico. Birjukov ima zlomljeno čeljust, ruski selektor pa se sprašuje: "Ali bomo do Prage prišli samo z dvema petorkama?"

Iz Ostrave

Kar dobro tekmo smo odigrali. Veliko boljše kot včeraj, še vedno preveč napak pri branjenju, dobro smo se borili na težki tekmi. Poenostavili smo igro, več smo igrali s ploščkom, tudi boljše smo se počutili.

Jan Muršak o tekmi z Rusijo.

Priložnosti so bile, a z obrambnega vidika vseeno ne moremo biti zadovoljni. Bilo je preveč samostojnih prodorov, priložnosti dva na ena, tri na dva ... in tam gre zahvala Luki, da jih je ustavil.

Branilec Mitja Robar