Aleksej Nikolić je bil na letošnjem evropskem prvenstvu odlična menjava za Gorana Dragića. Foto: EPA
Aleksej Nikolić je bil na letošnjem evropskem prvenstvu odlična menjava za Gorana Dragića. Foto: EPA

Pri nemških prvakih je ob Nikoliću še šest košarkarjev, ki bi jih v novembrskem terminu potrebovale reprezentance, zato dokončna odločitev kluba, kdo bo lahko igral za katero reprezentanco, še ni znana. "Ali bomo dovolili enemu igralcu, dvema ali trem, še ne vem," je povedal poslovodja kluba Rolf Beyer in dodal, da je treba rešiti temeljni problem v odnosu med Ulebom (ta organizira košarkarsko Evroligo) in Fibo. "S tem le zdravimo simptome, rešitve pa je treba poiskati drugače. Sami bomo skušali pomagati, kolikor se bo to operativno in logistično izšlo."

Reprezentance novembra čakajo kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Zaradi spora med košarkarskima organizacijama se zdaj prekrivajo termini Evrolige in reprezentančnih tekem in košarkarje bi v istem terminu potrebovali tako klubi kot reprezentance.

"Lahko rečem le, da je sramota, da se ta spor zdaj odvija na plečih košarkarjev, klubov in reprezentanc," je še dejal Beyer. Pri Brose Basketu poleg Nikolića igrajo nemški reprezentanti Maodo Lo, Lucca Staiger in Patrick Heckmann ter Italijan Daniel Hackett.

Fiba in Uleb še naprej na nasprotnih bregovih
Evroliga je v četrtek Fibi posredovala predlog, kako bi lahko reprezentance imele na voljo najboljše igralce za nastope v državnih dresih, obenem pa bi lahko nemoteno izvedli klubska tekmovanja. Predlagajo pet izhodiščnih točk, in sicer da imajo moštva in nacionalne zveze za reprezentančne akcije na voljo najboljše igralce, da morajo imeti pravico reprezentančne kvalifikacijske tekme igrati doma, da bi moral mednarodni reprezentančni premor trajati štiri tedne na leto s še dvema tednoma za priprave, klubski koledar pa bi imel na voljo 38 tednov na leto, ter da profesionalni košarkarji potrebujejo vsaj štiri tedne popolnega premora na sezono za počitek.

Fiba je predlog ocenila kot neresen in nesprejemljiv predvsem zato, ker je prišel le dva meseca pred začetkom kvalifikacij, težave s koledarjem pa so po mnenju Fibe nastale zaradi neodgovornega ravnanja druge strani v preteklosti.