Letošnja sezona je v znamenju Golden Stata in Stephena Curryja. Foto: Reuters
Letošnja sezona je v znamenju Golden Stata in Stephena Curryja. Foto: Reuters
Stephen Curry
Od začetka januarja v povprečju dosega 33 točk, dobrih sedem podaj, pet skokov in dve ukradeni žogi na tekmo. Iz igre in tudi izza črte pa v tem obdobju zadeva več kot 50%. Foto: Reuters
Stephen Curry
Nazadnje so ples košarkarskega čarovnika spremljali v Oklahomi. Foto: Reuters
Stephen Curry, Dell Curry
Že oče Dell je bil odličen košarkar, a kmalu po prihodu v NBA je Steph presegel očetovo kariero. Foto: Reuters
Stephen Curry, Draymond green
V Oaklandu so sestavili izjemno moštvo. Draymond Green je eden najbolj vsestranskih posameznikov v Ligi NBA. Foto: Reuters
Stephen Curry, Klay Thompson
S Klayem Thompsonom tvorita udarno strelsko navezo "Splash Brothers". Foto: Reuters

phena Curryja.

Zadnjo tekmo je zaradi težav z gležnjem, ki ga spremljajo že zelo dolgo in zaradi katerih je imel številne težave ob prihodu v NBA, presedel, vsi pa so zdaj v pričakovanju 300. trojke v sezoni. Pa za nami še ni 60 tekem. Svoj prejšnji rekord – 286 – je popravil ob sijajni predstavi v Oklahoma Cityju, kjer so Warriorsi po podaljšku odpravili Thunder (118:121). Curry je popravil rekord, blestel s 46 točkami in z 12 trojkami dosegel še en mejnik. Izenačil je najboljši dosežek zadetih metov izza črte na eni tekmi, ki sta ga doslej imela v lasti Kobe Bryant in Donyell Marshall. Tri najboljše sezone po številu trojk v zgodovini so "delo" Curryja, šele na četrtem in petem mestu sta Seattlov Ray Alen (269) in Orlandov Dennis Scott (267), na šestem pa znova najdemo Stepha.

Obdobje zaznamuje, kot je svojega Jordan
Kdo bi si mislil, da bo nekoč fant, ki je imel zaradi šibke postave celo težave s pridobivanjem štipendije za kolidž in ob prihodu v NBA z načetima gležnjema, na vrhu. Je najboljši strelec lige in najboljši posameznik ekipe, ki brani šampionski prstan in naskakuje celo rekorden izkupiček rednega dela, ki je doslej v lasti Bullsov (72:10). Do konca je še četrtina rednega dela, kvota, da bo Curry znova najkoristnejši posameznik, pa je na stavnicah verjetno že zelo majhna.

Nehvaležne so primerjave med košarkarji iz različnih obdobij, kdo je boljši. V zadnjih letih je v Ligi NBA s svojo vsestranskostjo in močjo dominiral LeBron James, z vrtoglavimi prodori si je naziv MVP-ja prislužil Derrick Rose, z izjemno roko in natančnimi meti z razdalje tudi Kevin Durant, Curry, ki je vrstnik zadnjih dveh, si ga je na svoj način. Primerjali bi ga morda lahko z Michaelom Jordanom, jasno ne po igri, ampak po načinu, kako je zaznamoval svoje obdobje. Če že, bi morda lahko rekli, da malce spominja na Peta Maravicha. Pistol je bil svojevrsten košarkarski revolucionar. Na igrišču je počel "vragolije", ki jih do tedaj ni še nihče. Bil je pred svojim časom, izjemen v preigravanjih, odličen podajalec in tudi strelec z razdalje, a vendarle je Curry v vsem še nadgradnja. Predvsem je še boljši strelec in obenem tudi bistveno konstantnejši od nepozabnega Maravicha.

Košarkarski Messi
Jordan je s svojo igro naredil nekakšno revolucijo. So bili že pred njim košarkarji, ki so imeli izvrstne atletske sposobnosti in so podobno "napadali" koš, a njegovo leteče visočanstvo je s kljubovanjem težnosti vse skupaj postavilo na novo raven. Tako je tudi Curry, ki se zdi, da igra v dimenziji brez težnosti, revolucionaren, nekakšna mešanica izjemnih organizatorjev igre z izvrstnim pregledom, obenem pa je smrtonosen strelec z razdalje, kakršnega v NBA-ju še ni bilo. Da se dokončno vpiše med nesmrtne, pa potrebuje še nekaj sezon, podobnih letošnji, in še kakšen prst zapolnjen s prstanom.

Toda kot rečeno so vse te primerjave nehvaležne. Dejstvo pa je, da sleherni ljubitelj košarke preprosto mora uživati v lahkotnem plesu Curryja, ki vsak večer znova poskrbi za nekaj čarovnije. Izjemna preigravanja, hitre menjave smeri, iznajdljivi prodori in predvsem neverjetne trojke. In to v serijah. Čeprav nekaterim trenerjem, ki delajo z mlajšimi, "trend Curry" zaradi metanja nerezonskih trojk ni všeč, pa je vseeno Steph nekaj najboljšega, kar se je zgodilo košarki. 191 centimetrov visok in le dobrih 85 kilogramov težak fant "raztura" v svetu sto kilogramskih "dvometrašev". Moderna košarka je izjemo fizična igra, Curry pa dokazuje, da lahko uspe tudi šibkejšim nadarjenim košarkarjem. Pogoj je le izjemna količina trdega dela ob seveda tem čarobnem talentu. Je košarkarski Leo Messi.

S prstanom Curry še močnejši
Če so v času Jordana vsi otroci sanjali o zabijanju, zdaj vsak želi zadevati trojke z najrazličnejših položajev in z velikih razdalj. Po sezoni, ko je postal najkoristnejši igralec lige in z Golden Statom osvojil šampionski prstan, se je Steph vrnil še močnejši, s še enim napornim poletjem za sabo in še samozavestnejši. Dejstvo je, da je za uspehom ogromno trdega dela. Vsako poletje Steph napreduje. Tako je na primer pred letošnjo sezono močno popravil igro z levo roko. Vsak dan izvede veliko število metov, povejo njegovi soigralci, že pred samo tekmo pa tudi njegovo ogrevanje z najrazličnejšimi vajami preigravanja ter meti z vseh položajev traja debelo uro.

Že lani je Curry z Bojevniki navdušil, letos pa je še boljši, čeprav pred sezono strokovnjaki niso napovedovali novih dominantnih predstav. Po napovedih za MVP-ja je bil za Jamesom, Anthonyjem Davisom, Durantom in Jamesom Hardonom šele na petem mestu. Steph pa je vsem dvomljivcem zaprl usta in igra eno najboljših individualnih sezon lige v zadnjih letih. Pri vseh teh izjemnih predstavah je ključno, da je najboljši, ko je to najbolj treba, proti najboljšim. Nepozabni so posnetki akcij iz lanske sezone, ko je kot na vrtiljaku vrtel enega najboljših "playev" v ligi Chrisa Paula. Podobno je bilo letos z Russllom Westbrookom in Oklahomo. Fantastičen pa je bil tudi proti Clevelandu in San Antoniu.

Bird v vsej karieri, Curry le v dveh sezonah
Glede na zadete trojke je celo na poti, da se ustavi nekje pri neverjetni številki 400. Tudi preostale številke so imenitne. S skoraj 31 točkami na tekmo je zanesljivo prvi strelec lige, obenem pa je kar na nekaj srečanjih presedel zadnje četrtine. Tako je njegova minutaža dobrih 33 minut na tekmo najnižja med najboljšimi desetimi strelci lige. Če bi pretvorili na 48 minut, je le veliki Jordan v povprečju dosegal več točk. Tudi statistični indeks, ki znaša več kot 31, je eden najboljših doslej. Curry že zdaj velja za enega najboljših strelcev z razdalje vseh časov (če ne celo najboljšega). Larry Bird, ki ima podoben status, je v 13. sezonah zadel manj trojk, kot jih je Steph v zadnjih dveh. Curry pa ne blesti le z meti izza črte in celo s tistimi z več kot devetih metrov, ampak je izjemno učinkovit tudi v raketi, ko zadeva po iznajdljivih prodorih. Po odstotku v raketi je v samem vrhu med branilci in krili. Ni le sijajen napadalec, ampak svoj delež prispeva tudi v obrambi. Je četrti po ukradenih žogah v ligi, obramba Golden Stata pa je uspešnejša, ko je na parketu Steph.

Košarka se ves čas razvija in v trenutnem času evolucijo vodi Curry, pravijo košarkarski poznavalci. Kot je dejal Steve Nash, eden izmed košarkarjev, ki so Stephu za zgled, je neverjetno, kako si je Curry sam sposoben pripraviti met, in to iz driblinga. Nekdanji najkoristnejši igralec NBA-ja je dodal, da je občudoval Jordana, ko je odraščal, zdaj pa mu je malce žal, da ni otrok, da bi lahko enako počel ob gledanju Curryja, za katerega pravi, da bi težko v zgodovini košarke našli bolj tehnično podkovanega igralca. Pristavil je še, da piše Curry popolnoma svoje zgodovinsko poglavje. Kot je Jordan s svojim prihodom postal popolnoma nova stvar in revolucija v košarki, podobno je s Stephom, kar je čudovito za ta šport, pa je prepričan še en nekdanji MVP Kevin Garnett. Torej, le nebo je njegova meja.